Aanrader! Bulgur

Altijd leuk om iets nieuws te proberen. Dat geldt niet alleen, maar zeker óók voor de keuken! Zo ontdekte ik onlangs Bulgur. Ook wel Boelgoer of Bulghur. Hoewel, herontdekte moet ik eigenlijk zeggen. Het wordt namelijk in tabouleh (een Libanese salade) gebruikt en die had ik in Qatar al wel eens gegeten. Ik had verder echter niet heel diep over dat gerecht nagedacht en realiseerde me dus niet dat het om Bulgur ging en dat het wellicht ook een plekje in mijn eigen Heemstede mini-keuken verdiende.

De herontdekking kwam op gang in de Appie. Zoals wel meer dingen op gang komen in de Appie. Daar stuitte ik op een vrij nieuwe salade met de graansoort, pompoen en geitenkaas. Prima tussendoortje voor aan boord, dacht ik zo. Ik koos de salade niet vanwege de Bulgur, maar -natuurlijk- om de kaas! Bij deze salade viel me echter wél op dat de graansoort best heel lekker en voedzaam is, en dat je er eigenlijk eindeloos mee kunt variëren. Nu ben ik dus fan. Maar voor wie het nog niet kent, hier een overzicht.

Wat is het?
Bulgur is een graanproduct dat gemaakt kan worden van verschillende soorte tarwe, maar meestal van durum is, harde tarwe. De korrels worden gestoomd, waarna gedroogd en vervolgens gemalen of gebroken. Het wordt vooral in de Indiase, Turkse en mediterrane keuken gebruikt en heeft een licht nootachtige smaak.

Hoe maak je het?
Dat lees je op de verpakking wel 😉 Het moet in ieder geval gekookt en geweld worden. Je kunt het ook klaarmaken zoals je een risotto bereidt, door er steeds een beetje vocht aan toe te voegen.

Wat zit er in?
Het is rijk aan eiwitten, vezels en mineralen (magnesium, fosfor, calcium, zink en kalium). Daarnaast bevat het verschillende vitamine van het B-spectrum (zie ook deze tabel).

Lekker met:
Groente, mediterrane kruiden en bijvoorbeeld geitenkaas. Ook lekker met feta, een beetje citroen, peterselie, olijfolie, verse peper en garnalen. Dit gerecht van 24Kitchen vond ik ook een aanrader.

Wie zijn of haar recept met mij wil delen is trouwens hartstikke welkom!

 

Meer over Bulgur. En vooruit, ook hoe je het klaarmaakt.

 

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s