Super Gezond: Kurkuma

Het is één van mijn talrijke rare gewoonten. Nou ja, dat vindt mijn vriend, maar die vindt wel meer raar. Ik bedoel: je proeft er nauwelijks wat van en het is hartstikke gezond dus waarom zou je in hemelsnaam níét overal een beetje kurkuma overheen strooien?

Kurkuma is een van oorsprong uit Maleisië afkomstig kruid en wordt vooral in de Indiase en Chinese keuken veel gebruikt. Het wordt gewonnen uit de plant Curcuma Longa, ook wel geelwortel. Deze wortel wordt gedroogd en verpulverd waardoor je het gele poeder krijgt, wat onder meer kerrie en curry’s hun gele kleur geeft en een heel licht bittere smaak heeft.

Geneeskrachtig

De specerij staat strak van de mineralen en is een heel sterke anti-oxidant. Ook worden er geneeskrachtige eigenschappen aan toe geschreven. Niet door een kleine, gerimpelde bosbewoner met lange baard en lendendoek ofzo, nou ja misschien óók, maar gedegen universiteiten hebben onderzoek naar het kruid gedaan, zoals de universiteit van Maryland en de Oregon State University.

Zoals het universiteiten betaamt houden ze echter wel een slag om de arm: sommige tests zijn alleen bij dieren uitgevoerd, bij andere werd kurkuma ingespoten, wat wellicht niet hetzelfde effect heeft als het opeten, enzovoort. Toch worden alle resultaten op zijn zachts veelbelovend genoemd.

Het gaat dan om het effect van het kruid op onder meer spijsverteringsproblemen, kanker, ontstekingen en alzheimer. Of zoals Benthem Science zegt: “Er zijn substantiële gegevens die indiceren dat kurkuma eigenschappen heeft die anti-oxidant, anti-ontsteking en anti-amloide (alzheimer, red.) zijn.”

Roots for Moods gaat verder en stelt dat kurkumine, de werkzame stof in kurkuma, tumorcellen kan remmen en zelfs kan doden.

Placebo

In 2006 publiceerde ook het vakblad Clinical Gastroenterology and Hepatology een onderzoek over de gunstige effecten van kurkuma.

Een groep mensen met de darmaandoening Colitis Ulcerosa kreeg dagelijks een dosis van het kruid, een controlegroep kreeg een placebo. De eerste groep bleek veel minder hard achteruit te gaan dan de patiënten die, gedurende zes maanden, geen kurkuma kregen.

De commissie E, het orgaan dat in Duitsland beslist welke kruiden veilig zijn om te gebruiken, moedigt iedereen dan ook aan kurkuma te gebruiken. Vooral mensen met spijsverteringsongemakken zoals overbelasting van de maag (indigestie), gasvorming en een opgeblazen gevoel zou het snel verlichting bieden.

Overtuigend

Ik vind het al met al behoorlijk overtuigend. Ik ga dus lekker door met knoflook, ui én kurkuma, als basis voor bijna al mijn recepten.

En tegen mijn vriend zou ik graag willen zeggen: geen kurkuma gebruiken, dát is pas raar!

Kurkuma tegen kanker:

6 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s