Knoflook kweken

Gedurende de hele zomer hebben we courgette, tomaat, sla, aardbeien en één pruim, en verschillende kruiden zo van het dakterras geplukt. Super fijn! Maar het smaakt ook echt beter, misschien vooral omdat je precies weet waar het vandaan komt.

Helaas -want dat wilde ik eigenlijk- ben ik voor boerenkool al te laat. Dat moet blijkbaar in juni al de grond in, wist ik veel. Dus nu heb ik mijn zinnen gezet op knoflook-van-eigen-dakterras, daar is het wel de goede tijd voor. En knoflook is natuurlijk waanzinnig lekker én gezond; het helpt de bloeddruk in toom te houden en cholesterol schijnt er voor weg te hollen.

Zonnig

De smaakmaker moet gepoot worden. Het beste is natuurlijk in de volle grond maar in een potje moet ook lukken. Gebruik hier liever geen knoflookbolletjes uit de supermarkt voor, die zijn vaak zo bewerkt dat ze niet meer uitlopen. Het beste resultaat krijg je met knoflookbollen die verkrijgbaar zijn bij leveranciers van zaden, zo zegt althans Tuinieren.nl. Lukt dat niet, pak dan in ieder geval biologische knoflook.

Als je het in de grond plant:
Pak alleen de mooiste teentjes.
Maak ongeveer om de 10 centimeter een gaatje van ongeveer 5 centimeter diep. Duw hier een teentje in met de punt omhoog en maak het gat dicht. Zorg dat je ook tussen de rijen voldoende ruimte laat (minimaal 25 centimeter).
De knoflook heeft verder weinig aandacht nodig.

Als je het in een pot plant:
Eigenlijk is het beter om hiermee te wachten tot het voorjaar, maar ik ben eigenwijs en ga het gewoon proberen.
Wat je nodig hebt is een ruime, waterdoorlatende pot, grond en eventueel hydrokorrels.
Maak wederom een gat van ongeveer 5 centimeter diep en duw de knoflookteen, met de punt naar boven, de grond in.
Houd de grond licht vochtig.
Knoflook houdt van zon.

Oogsten

Ik ga het zowel buiten als binnen proberen maar zal in beide gevallen geduld moeten hebben. Die uit de pot, mits hij in deze tijd van het jaar wat doet, kan ik op z’n vroegst na twee maanden oogsten. Die ik buiten poot pas deze zomer! Als het leeuwendeel van het loof bruingeel is.

Maar dat duurt dus nog wel even.. Wordt vervolgd.

 

 Zo heb ik het gedaan:

knfolook

Twee potten met aarde. Biologische knoflook van de Albert Heijn.

knoflo

Vervolgens een gat van ongeveer 5 centimeter diep gemaakt.

knfol

Knoflookje erin. Punt naar boven.

knpf;

Gat weer dichtgemaakt en aangedrukt.

knodn
Beetje water erbij.

knpf

Beetje water opruimen.

knoflook

Ze staan in de vensterbank. Ik laat jullie weten hoe het afloopt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s