Winterbloeiers

Als je de hele zomer hebt genoten van een zorgvuldig samengestelde bloemenzee, wil je in de winter natuurlijk niet tegen een kaal balkon/dakterras/stuk grond aankijken. Dat hoeft gelukkig ook niet.

Vanzelfsprekend zijn er voldoende planten die het hele jaar door groen blijven. Maar gelukkig zijn er ook bloemen die zich in de kou van hun mooiste kant laten zien, zoals onderstaande voorbeelden. Met dit vijftal in de tuin zit je qua kleur tot ver in het voorjaar goed.      

Winterheide:

winterheide

Winterheide voelt zich het meest thuis op een zonnig plekje, in zure waterdoorlatende grond. Deze heideplant kan veel doen voor de vaak zo kale wintertuin: hij bloeit van december tot en met april en blijft altijd groen.

Qua verzorging stelt de heideplant niet veel eisen: wat water en als hij aan het einde van het voorjaar is uitgebloeid, wenst hij graag wat gesnoeid te worden. Planten kan in principe het hele jaar door,  aldus Greenfingersonline.nl, behalve als het vriest. Voor een mooi effect is het aan te raden om winterheide in groepen van 4 a 5 stuks te planten.

Leverbloempje:

levebloem

Het leverbloempje dankt zijn naam aan de vorm van het blad dat doet denken aan een lever, aldus Wikipedia. Het bloempje heeft paarse-blauwe (meestal), witte of roze bladeren en is eigenlijk eerder een vroege voorjaarsplant dan een echter winterbloem. Ze is namelijk het mooist in maart en april.

Ze staat het liefst in de vochtige grond in de schaduw, of in ieder geval halfschaduw en wordt ongeveer 15 centimeter hoog.  De leverbloem is een vaste plant. Zoals bij alle vaste planten, kan ze het hele jaar door de grond in, behalve als het vriest.

Winterakoniet:

winterakoniet

De winterakoniet is een klein geel bloempje dat zich al in januari laat zien. Het is een bosplant, aldus Plantnu.nl, en verblijft dus graag onder bomen en struiken in een humusrijke, vochtige grond. Vogels kunnen het wel eens op de gele bloemen gemunt hebben.

Het planten van de winterakoniet kan nog net. De beste tijd hiervoor is namelijk einde zomer, begin najaar. Duw de bloembollen 5 centimeter diep de grond in, ongeveer 7,5 centimeter uit elkaar.

Helleborus:

helleVan december tot ver in april laten de bloemen van de helleborus zich zien. De rest van het jaar behoudt de plant in elk geval haar groene kleur. De helleborus houdt van matig vochtige grond en heeft het liefst een plekje in de schaduw.

Er zijn nogal wat verschillende soorten, zie hier een klein overzicht. Het gaat om een vaste plant dus die kan op elk moment geplant worden, behalve als het vriest. Van verplaatsen houdt de helleborus echter niet.

Herfstaster:

bloemDe herfstaster wordt ruim een meter hoog en is op z’n mooist in oktober en november. Ook deze bloem is een vaste plant en ze vindt wat betreft grond alles best. Snoeien kan in het voorjaar en in het najaar.

Ze kan het hele jaar de grond in als gekweekt gewas, maar zaaien kan het best van mei tot en met juli.

 

One comment

  • En mijn winterse favoriet: Cyclamen hederifolium Coum. Bescheiden van omvang, maar beslist niet in kleur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s