‘Melk helemaal niet goed voor elk’

Iedere keer dat ik onder toeziend oog van mijn moeder al gruwelend en kokhalzend een glaasje melk naar binnen werkte (onder het motto: dat is goed voor je) raakte ik er meer en meer van overtuigd. Dit kan niet gezond zijn! Helaas komt het bewijs voor mij wat aan de late kant, maar ook hiervoor geldt: beter laat dan nooit.

Menig mens is er immers net als mijn moeder van overtuigd dat melk goed voor je is. De laatste jaren is het gezonde imago van de witte motor (door hormonen die erin voorkomen) weliswaar wat afgezwakt, maar meer ook niet. Een studie die werd uitgevoerd door de universiteit van Zweden brengt hier nu wellicht verandering in. Algehele conclusie? Het is níét beter voor je botten en zou de kans op hartfalen vergroten.

Voor de studie bestudeerden wetenschappers van Uppsala University de eetgewoonten van liefst 100.000 personen. Hieruit bleek dat mensen die veel melk drinken hun botten even makkelijk (of moeilijk) breken als mensen die geen liters melk naar binnen gieten. Sterker nog: hogere melkinname werd onder vrouwen in verband gebracht met een vergrote kans op heupfracturen! Kaas en yoghurt hadden dit effect overigens niet.

Overlijden

Mensen, maar vooral vrouwen, die dagelijks drie glazen of meer van de vieze vloeistof naar binnen werkten, hadden zelfs een vergrote kans om gedurende het onderzoek te overlijden aan hartfalen. Deze hartziekten zouden in direct verband staan met de melkconsumptie. De onderzoekers volgden vrouwen voor een periode van 20 jaar, mannen voor een periode van 11 jaar. Vanwaar dat verschil, vertelt The Independent niet.

De onderzoekers geven aan dat hun ‘bewijs’ nog onvoldoende overtuigend is om melk definitief het verdomhoekje in te bonjouren. Meer onderzoek zal daarvoor nodig zijn. Het feit dat het onderzoek is opgenomen in het vakblad British Medical Journey geeft echter wel aan dat het niet helemaal van de lucht is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s