‘Vries kip altijd in’

Kip moet standaard ingevroren worden om besmetting met de zeer ziekmakende en zelfs potentieel dodelijke campylobacter bacterie te voorkomen. Zo luidt het nieuwste advies als het om kippenvlees gaat. Welja, het imago van de tweevoeter lag blijkbaar nog niet genoeg aan gruzelementen. Toch lijkt de aanbeveling niet helemaal onterecht.

Het komt regelmatig voor dat kippenvlees uit supermarkten de campylobacter bacterie bij zich draagt. In Engeland is ongeveer 60% procent van de kippen besmet met de bacterie. Het is waarschijnlijk dat dat in Nederland niet veel anders is, aangezien de regels voor de fokkerij van kippen vergelijkbaar zijn.

Men loopt de kans ziek te worden van de bacterie als besmet vlees onvoldoende gegaard gegeten wordt of men in de keuken niet de juiste hygiënevoorschriften handhaaft (zoals geen aparte snijplank en/of mes gebruiken voor het bewerken van kip).

Spierpijn

De bacterie zorgt bij mensen voor voedselvergiftiging die via ontlasting besmettelijk is. Een kleine hoeveelheid van de bacterie kan hierbij al grote gevolgen hebben. Wat begint met griepachtige symptomen zoals spierpijn, lichte koorts en hoofdpijn, groeit al snel uit tot algehele malaise. Verschrikkelijke diarree met soms bloed in de ontlasting, overgeven en erge buikpijn zijn beslist geen uitzondering.

Volgens Wageningen UR (University & Research) is de bacterie de belangrijkste veroorzaker van diarree in Nederland. Het gaat om ongeveer 80.000 besmettingen per jaar, aldus het RIVM. 18.000 mensen gaan er jaarlijks voor naar de huisarts en 600 mensen belanden ervoor in het ziekenhuis. Elk jaar overlijden er 30 mensen als gevolg van besmetting met de campylobacter. Het gaat hierbij wel vooral om oudere patiënten.

Bevriezen

Microbioloog Frieda Jorgensen, verbonden aan het Engelse adviesorgaan Public Health Englandwaarschuwt nu voor de gevolgen van de bacterie én komt met een oplossing. Ze raadt mensen aan om de kans op besmetting met de bacterie te verkleinen door niet langer vers kippenvlees te consumeren maar het eerst in te vriezen.

“Mensen verminderen blootstelling aan de campylobacter als ze ingevroren kip eten in plaats van verse. Bevriezen zorgt namelijk voor een afname van het aantal campylobacter bacteriën”, aldus Jorgensen tegen de Daily Mail. “We geloven zelfs met 90% procent.”

Boerderij

Ondanks dat besmetting ook kan plaatsvinden op (kinder-)boerderijen of door te zwemmen in besmet water, is kip in Nederland de belangrijkste besmettingsbron. Er zijn dan ook behoorlijk wat landen die maatregelen hebben genomen om ervoor te zorgen dat de consument minder risico loopt op een onderonsje met de campylobacter. In IJsland bijvoorbeeld móét een besmette kip ingevroren worden en mag hij niet langer vers of gekoeld in de schappen terecht komen.

In Nederland mag de bacterie niet in voedsel voorkomen, tenzíj het om rauw vlees gaat. In dat geval is enkel een waarschuwing op het product verplicht. Ik had deze persoonlijk nog nooit gezien maar de boodschap luidt dus: “Let op, geef schadelijke bacteriën geen kans. Zorg daarom dat deze bacteriën niet via de verpakking, uw handen of het keukengerei in uw eten terechtkomen. Maak dit vlees door en door gaar om deze bacteriën uit te schakelen.”

Water

De National Health Service van Engeland heeft nóg een tip om besmetting te voorkomen: was de kip niet voor je deze kookt. Doe je dit wel dan is de kans aanzienlijk groter dat je besmet water in het rond spettert. Dit belandt dan rondom de wastafel, maar ook bijvoorbeeld op kookgerei en kleding. Bovendien komt het op je handen terecht.

Het RIVM heeft nog veel meer tips om besmetting met de campylobacter te voorkomen. Dus wil je het écht goed doen, kijk dan hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s