Sterk jaar voor zeldzame bloem

Goed. Er is dus een bleke bosvogel, een witte bosvogel en een rode variant. Allen zijn zeldzaam en vallen onder de noemer orchidee. De eerstgenoemde heeft een verdomd goed jaar achter de rug. Helaas kan dat van ‘broer’ en ‘zus’ niet gezegd worden.

Het rode bosvogeltje lijkt zelfs helemaal verdwenen. De witte is slechts op enkele plekken waargenomen. Alleen de bleke tak van de bosvogeltjes is dus aan een voorzichtige opmars bezig.

Op NU.nl lees ik dat bosvogeltjes tot de inheemse bloemsoorten gerekend kunnen worden. Ze groeien dus alleen in het wild. Er is wel geprobeerd de prachtige orchideeën in kassen te kweken, maar daar is men nooit in geslaagd. Waarom dit niet lukt, is niet bekend. Volgens Natuurbericht.nl heeft dit echter in ieder geval te maken met het aantal schimmels dat de bloem nodig heeft om te overleven.

Werkgroep

Dat de bleke bosvogel het goed heeft gedaan het afgelopen jaar weten we dankzij de Werkgroep Europese Orchideeën, onderdeel van de Koninklijke Vereniging voor Veldbiologie. Enkele leden van de werkgroep hebben er onderzoek naar gedaan. Hiervoor zijn de plekken waar ze sinds 1900 gezien werden opnieuw in kaart gebracht en afgezocht.

Op een aantal van deze plaatsen is de zeldzame bloem teruggevonden. Eenzelfde soort onderzoek staat nu voor volgend jaar op de planning.

De orchideeën groeien vooral in Zuid-Limburg, maar zijn ook gezien in Gelderland en Drenthe.

Het bleke bosvogeltje:

3497662831_be9ba46269_o

Het witte bosvogeltje:

5747664877_7a02e34391_b

Het rode bosvogeltje:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s