Zo zien 200 calorieën eruit

Er is een nieuwe, wel heel confronterende app gelanceerd. Calorific maakt door middel van foto’s inzichtelijk hoeveel je van iets kunt eten voor je de 200 calorieën aantikt. Dit werkt bijzonder verhelderend. Helaas, omdat ik mezelf denk ik liever voor de gek houd.

Geef toe: soms is het gewoon hartstikke lekker om jezelf een wat meer gefantaseerde waarheid cadeau te doen. Mijn innieminnie speklaagje heeft bijvoorbeeld weinig te maken met mijn liefde voor rode wijn en kaas, maar meer met een hormonale disbalans en daar kan ik natuurlijk niets aan doen. Ahh, wat zielig voor mij. Schenk als troost nog maar zo’n lekker glaasje wijn in. Stukje kaas erbij? Nou, lekker!

Ik denk dat vele met mij dit soort kunstgrepen toepassen en dat we daar allerminst mee zitten. Calorific zou daar zomaar eens een einde aan kunnen maken. Dankzij de app is er namelijk geen ontsnappen meer aan.

Plaat

Het werkt zo: de makers van Calorific wilden inzichtelijk maken hoe calorierijk of -arm bepaalde etenswaren nu precies zijn. Zij hebben hiervoor tal van voedingsmiddelen op de gevoelige plaat vastgelegd in porties van 200 calorieën. De foto’s zijn simpel en zonder enige opsmuk in de app gezet, waardoor de verschillen pijnlijk duidelijk worden.

Persoonlijk had ik vooral moeite met dat ene eetlepeltje mayonaise, want ook daar ben ik dol op. Ik weet nu dat ik hier ook drieëneenhalve komkommer voor kan eten. Of bijna acht limoenen. Of zes rijstwafels. Of ruim twee slakroppen. Of vier vissticks.

calorie-counting-app-calorific_0

Ik sluit niet uit dat ik toch gewoon mayo blijf eten, maar het wordt er wel wat moeilijker van. Plus, dat snufje schuldgevoel en vleugje spijt waar het voortaan standaard mee geserveerd wordt, doen de smaak vast geen goed. Wees dus gewaarschuwd voor je de app downloadt. Ik zou gewoon zeggen: doe het niet!!! Natuurlijk wist ik wel dat ik nooit mager zou worden van het eten van mayonaise, maar dat het zo erg was..

Makers

De makers zelf zijn zich vanzelfsprekend van geen kwaad bewust. “We zagen dat sommige apps inzichtelijk maakten hoeveel calorieën er in een maaltijd zitten”, legt de grafisch designer van de app, Nic Mulvaney, uit. “Maar wij dachten dat het handig was om hetzelfde te doen met de individuele etenswaren.”

Een monnikenwerkje was het wel. Om alle porties in te slaan, af te wegen en op de foto te zetten kreeg de Brit hulp van vriend en fotograaf Tim Diacon. Na drie dagen boodschappen doen, wegen, snijden en fotograferen, hadden ze 140 afbeeldingen van 200-calorieën porties.

Ziek

“We bleven maar stukjes van de porties eten”, verklapt Mulvaney aan ABC News. “Tegen het einde waren we wel een beetje ziek van al dat eten.” Mijn theorie? Niet het eten maar de exacte hoeveelheid calorieën die hij daarmee verorberde duizelde hem gewoon. Of hij had last van dwarszittende karma. Maar beide vallen geloof ik onder de noemer eigen schuld, dikke bult.

De gratis versie van de app bevat 30 afbeeldingen. Wil je alle foto’s dan betaal je 2,69 (of 0,89 cent als je je vrienden via Facebook in de ellende meesleept).

calorie-counting-app-calorific

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s