Leer sneller schoonmaken

Schoonmaken is een beetje zoals je billen afvegen, de Cito-toets maken of de hypotheek aflossen. Op amusementsniveau scoort het niet heel hoog, maar het moet nu eenmaal gebeuren. Het goede nieuws is: het kan misschien allemaal veel sneller dan je denkt. Met deze tips ga ook jij voortaan als Tasmanian Devil je huis door.

De afgelopen week leerde ik iets leuks van een Canadese passagier. Namelijk dat wij Nederlanders in het buitenland, of althans in ieder geval in Canada, bekend staan om ons schoonmaaktalent. Als een hotel bijvoorbeeld wil laten weten dat ze hygiëne hoog in het vaandel hebben, dan adverteren ze met ‘cleaned the Dutch way’. Haha!

Zombietoestand

Ik mag dan Nederlands zijn, ik ben niet per sé heel goed in schoonmaken. Ik vind het net als de rest van de mensheid ook niet bijzonder leuk, behalve op wat ik coma-dag noem. Dat is de dag van thuiskomst na een intercontinentale vlucht. Met name als ik huiswaarts keer met in mijn koffer een mega jetlag, dan rommel ik die eerste dag graag een beetje aan. Met mijn ziel onder de ene arm en een stofzuiger onder de andere, kom ik mijn zombietoestand meestal wel weer te boven.

Als ik Europa heb gevlogen en dus minder gaar ben, maar vooral ook veel minder vrije dagen heb, weet ik echter wel wat leukers te doen met mijn tijd. Dan mag ik graag een beetje snél schoonmaken. Ik ben nu bijvoorbeeld vijf dagen weggeweest, twee dagen thuis, en dan weer zeven dag op pad. Dan ga ik geen hele dag inruimen voor het huishouden. Niet eens een halve.

Noodgedwongen heb ik me dus op de kunst van het snelpoetsen gestort, en niet zonder resultaat. Ik ga zelfs zo tekeer dat mijn vriend mij wervelwindje is gaan noemen. Ik noem hem nu maar briesje.

Wil je ook wat sneller schoonmaken? Wellicht helpen de volgende trucjes je op weg.

Funny housewife / woman behind window spraying

*Gooi welke routine ook overboord. Je denkt wellicht dat het handig is om je schoonmaaklijstje telkens weer braaf af te lopen, maar beter is om kritisch om je heen te blijven kijken. Het vereist wellicht iets meer denkwerk en/of observatietalent, maar zo beperk je je tot de dingen die echt nodig zijn. Niet íédere keer dat je een vuilniszak vervangt heeft de prullenbak immers een douche nodig. Wellicht vind je het prettig om de badkamer wekelijks onder handen te nemen, maar dat betekent allerminst dat de kranen en voegen ook iedere week ontkalkt moeten worden. Enzovoort. Vraag jezelf af: is het echt nodig? Volgens mijn vriend is het antwoord hierop standaard nee. Mijn vriend is dan ook een kleine viezerik maar op dit vlak kan ik wellicht wel wat van hem leren. Misschien geldt dat ook wel voor jou.

*Werk volgens een systematiek. En verkrijg hier handigheid in. Werk bijvoorbeeld altijd van links naar rechts en natuurlijk van boven naar beneden. Ook een goed idee: niet per kamer schoonmaken maar in één keer doortrekken. Sla je aan het stofzuigen? Doe dan meteen het hele huis. Hetzelfde geldt voor het schoonmaken van ramen en afstoffen. Als je eenmaal op gang bent, werk je namelijk sneller.

*Laat schoonmaakmiddelen het werk voor je doen. Als je bijvoorbeeld de badkamer schoonmaakt, spuit dan vast antikalk op de plekken waar nodig, zet een laagje bleek-water in het bad, giet vast wat chloor in de wc en allesreiniger in de wastafel en ga daarna even wat anders doen. Enkele minuten later heeft het desbetreffende schoonmaakmiddel mooi alle rotzooi al voor je losgeweekt, en hoef je het alleen nog maar af te nemen en na te spoelen.

*Plan je taken in. Kies er desgewenst een een vaste dag in de week of maand voor. Dit scheelt vooral tijd op psychisch vlak; je hoeft er nu niet meer over na te denken. Laat voorhanden zijnde huisgenoten vooral de dans niet ontspringen.

*Zorg dat je goede schoonmaakartikelen gebruikt. Zo heb ik in Taiwan eens een kikker gekocht waarmee afgestoft dient te worden. Maar dat ding werkt echt als een tierelier! Een goede stofzuiger en goed dweilsysteem zijn ook de investering waard. Bespaart tijd en als bonus ook nog eens ergernis.

*Doe het vervelendste werk eerst! Op die manier regel je een oppepper voor jezelf. De klussen worden zo steeds minder vervelend, bovendien krijg je energie van de wetenschap die je die rotklus eindelijk geklaard hebt!

*Koop een automatische stofzuiger.

*Motiveer jezelf. Hier zijn verschillende manieren voor. Merk je bijvoorbeeld dat je aan het treuzelen bent en je je tussen de verschillende taakjes door laat afleiden? Bedenk dan dat als je even doorzet je straks eerder klaar bent en dus meer échte vrije tijd hebt. Stel dan ook een beloning voor jezelf in het vooruitzicht. Een lekker stuk taart, een uurtje chillen op de bank of iets anders waar je blij van wordt.
Een lekker stevig muziekje opzetten tijdens de nare klusjes helpt ook! Wat mij persoonlijk echter het meest motiveert is er wedstrijdjes van maken. Ik maak blokjes van bijvoorbeeld een kwartier en probeer in die tijd zo ver mogelijk te komen. Of ik wil de keuken bijvoorbeeld binnen een half uur (tijd is afhankelijk van de mate van viezigheid) zo goed mogelijk doen. Het geeft me focus, tempo en meer voldoening als het lukt.

*Als bovenstaande adviezen je niet of nauwelijks kunnen bekoren, dan behoor jij misschien wel tot de groep mensen die zijn schoonmaaktaken beter dronken ten uitvoer kan brengen. Buzzfeed heeft liefst 17 redenen voor je waarom dronken schoonmaken the best is. Bijvoorbeeld omdat het leven te kort is om niet te multitasken. Of alcohol alles sowieso alles minder irritant maakt. Nog niet overtuigd? Kijk hier.

*Maak schoon en dans tegelijkertijd. Mocht jij hier geen extra plezier aan beleven, dan wordt het schoonmaken in ieder geval voor je huisgenoten leuker. Zie video.

5 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s