Het groene hart van Taipei

De botanische tuin van Taipei is typisch zo’n gevalletje waarbij kwantiteit boven kwaliteit gesteld is. De eerste indruk valt dan ook tegen. Toch is er op de 15 volgepropte hectare nog genoeg moois te vinden om een bezoek aan de tuin toch de moeite waard te maken.

Aanvankelijk dacht ik: Taipei houdt niet van groen. Ik zag het althans nergens. Tot ik écht ging kijken en wel degelijk grasperkjes, bomen en zelfs hele parken ontdekte. Toen dacht ik: Taipei houdt best van groen, het heeft alleen geen zin. De stad is zo enorm en de gebouwen die er staan reiken bijna zonder uitzondering tot aan de wolken, dus er is gewoon héél veel groen voor nodig om een beetje weerstand te kunnen bieden tegen het cementgeweld van Taipei. En daarvoor is wat er aangeplant is gewoon niet genoeg. Waarschijnlijk nooit genoeg.

Vandaar dat een bezoek aan de botanische tuin me heerlijk leek. Een kleine, groene, idyllische enclave stelde ik me voor, echt een plek om even aan de wereldstad te ontsnappen. Vat dit echter niet verkeerd op; Taipei is namelijk geweldig! Groot en héél stads, maar geweldig!

Hulpvaardig

Taiwan is een soort China en een soort Japan ineen. Het hoorde ooit bij China, maar opereert sinds eind jaren ’40 voor zo goed als mogelijk zelfstandig. Sindsdien lijkt dat ze in alles extra willen onderstrepen dat ze niet bij China horen, en dus automatisch meer op Japan zijn gaan lijken. Ergo: nagenoeg iedereen spreekt goed Engels, zaken zijn er goed geregeld, het is er netter, schoner en men is er bijzonder hulpvaardig. Gelukkig hebben ze de wil om te lachen, zoals ik dat van de Chinezen ken, wél behouden.

Wat ik bovendien heerlijk vind aan de grote Taiwanese stad is dat je er uitstekend kunt shoppen, taxi’s er  heel betaalbaar en altijd binnen handbereik zijn, je er heerlijk kunt eten en goed kunt stappen, er ontzettend veel te zien en te doen is én ik me er altijd veilig voel. Als je vraagt of onze captain er qua veiligheid ook zo over denkt, krijg je trouwens wellicht een iets ander antwoord. Maar die had dan ook zo’n naar akkefietje met een taxichauffeur dat ‘ie er twee nachten niet van kon slapen. Arme ziel. Ik denk echter dat dit meer een gevalletje ‘rotte appel’ was, dan dat het daadwerkelijk iets zegt over het niveau van veiligheid van Taipei.

Tegenviel

Eigenlijk het enige van Taipei dat in eerste instantie tegenviel was dus de Botanische Tuin. Ik had de stad inmiddels zo goed leren kennen, dat ik onbewust verwachtingen had gecreëerd en die bleken -zoals zo vaak- gewoon niet te kloppen. Het was er niet überschoon en netjes, niet perfect onderhouden en/of idyllisch. Het zag er meer uit alsof men 15 hectare had genomen en daar lukraak 1500 plant- en boomsoorten neergesmeten had. Een beetje chaos dus. In vakken verdeeld door enorme stenen voetpaden die mij veel te stads overkwamen.

Hoe verder ik liep, hoe meer ik echter ontdekte dat mij wel bekoorde. Mooie en bijzondere bomen, kleine poeltjes met watervallen, schitterende bloemen en een levendige fauna. De schattige eekhoorntjes ten spijt, vooral de indrukwekkende kakofonie die de vele zangvogels verzorgden zal me nog lang bijblijven. Een waar openluchtconcert.

Ze zeggen wel eens dat je nooit een tweede kans krijgt om een eerste indruk te maken, en dat klopt ook. Maar er is ook nog zoiets als een tweede indruk. En die kan wel degelijk aanvoelen als een eerste indruk. Ik had het gewoon de eerste keer niet goed gezien. Zie het bewijs hieronder.

 De Botanische Tuin van Taipei:

tuin26


tuin52

nieuw

 

tuin31

 

tuin38

 

tuin5

 

tuin18

nieuw

 

tuin13

 

tuin11

 

niuwe

 

tuiniuws

 

tuin8

 

nieuw

 

tuin7

 

tuin33

 

tuin22

 

tuin35

 

tuin41

 

ttuin1

tuin55

 

laatste

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s