Flammkuchen met dadels en blauwaderkaas

Het lijkt op pizza, maar is tegelijkertijd heel anders. Zo is de Flammkuchen niet per sé rond, is de bodem veel dunner en heeft de lekkernij geen tomatensaus als basis maar crème fraîche.

Ook komt de Flammkuchen niet uit Italië zoals de pizza, maar uit het grensgebied tussen Duitsland en Frankrijk. Hij heet dus net zo goed Tarte Flambée als Flammkuchen.

In Nederland wordt de lekkernij steeds populairder en terecht! Het is hartstikke lekker en als je ‘m zelf maakt kun je er alle kanten mee op. Bovendien is de hoeveelheid koolhydraten dankzij de überdunne bodem te overzien.

Spek

De Flammkuchen wordt gegeten als klein gerecht of als snack tussendoor. Vaak wordt er een gedeeld. Het originele recept bestaat uit een heel dunne, knapperige deegbodem die voorzien is van een laag crème fraîche, uitjes en reepjes spek, maar je kunt natuurlijk gemakkelijk heel andere ingrediënten kiezen. Denk bijvoorbeeld ham en prei, chorizo en geitenkaas of vier kazen met rucola.

Wat heb je nodig om het te maken?
Voor twee Flammkuchen:

flamma

Het deeg:
*een zakje gist van 7 gram
*300 gram bloem
*150 milliliter lauwwarm water
*een eetlepel zout

De basis:
*100 gram volle kwark
*150 gram crème fraîche
*een beetje citroensap
*nootmuskaat

Het beleg:
Ik heb dit keer voor een vegetarisch beleg gekozen, maar in principe is dus alles mogelijk.
*dadels (acht stuks)
*snijbiet (garnering)
*blauwaderkaas (ongeveer 200 gram)
*komkommer (een derde komkommer)
*één rode ui
*zwarte peper

Keukengerei:
*een grote kom
*deegroller
*bakpapier
*bakplaat
*scherp mes
*snijplank

Wat moet je doen?
Meng in een grote kom de bloem, de gist en het zout en giet hier vervolgens langzaam het lauwwarme water bij. Kneed het deeg tot een gladde massa. Als het deeg soepel is en vrij van klontjes, is het klaar. Hiervoor geldt wel: hoe soepeler hoe beter.

Dek het deeg vervolgens af met een natte, schone theedoek en laat het minstens een uur rijzen op kamertemperatuur. Verwarm, zodra je het deeg er weer bij haalt, de oven voor op 250 graden.

Verdeel het deeg daarna in tweeën. Leg de ene helft op een met bloem bestrooid bakpapiertje en rol zo ver mogelijk uit met een deegroller. Het deeg moet echt heel dun zijn! Je kunt er eventueel voor kiezen om het deeg bij te snijden zodat het een mooiere vorm krijgt.

Meng de crème fraîche met de volle kwark en de nootmuskaat. Ik vind het lekker om hier ook wat citroensap aan toe te voegen, zodat het wat frisser wordt. Bestrijk het deeg daarna dik maar gelijkmatig met ongeveer de helft van het mengsel.

Beleg:

beleg

Snijd de ui in halve ringen en de dadels in smalle reepjes en verdeel eveneens de helft hiervan gelijkmatig over de Flammkuchen. Deel de blauwaderkaas in kleine brokjes op en verdeel ongeveer 1/4 van de kaas over het deeg. Schuif de Flammkuchen hierna op de bakplaat en in de oven en bak in ongeveer 15 minuten af. De randjes moeten er bruin en knapperig uitzien.

Je ziet nu niets meer terug van de kaas omdat deze gesmolten is. Daarom heb ik 1/4 apart gehouden, die mag er nu overheen zodat je de kaas niet alleen proeft, maar er ook nog wat van ziet. Snijd de komkommer in kleine blokjes en strooi over de pizza uit. Afgarneren met wat verse, zwarte peper en snijbiet.

Als je de ene klaar hebt, kun je de tweede Flammkuchen gaan maken. Je hebt van alles immers de helft overgehouden. Als je het als hapje bij de borrel serveert zijn twee stuks zeker voldoende voor 4 personen. Kies je ervoor om het als klein gerecht te consumeren, bijvoorbeeld samen met een salade als lunch, dan zijn genoemde hoeveelheden genoeg voor 2 personen.

flamm

 

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s