De voedseltrends van 2015

Pizza-liefhebbers gaan een goed jaar tegemoet: het Italiaanse baksel wordt in 2015 namelijk naar een hoger plan getild. Ook gaan we miniatuursnacken en wildsnoepen. En pannen worden voortaan minutieus leeg geschraapt, want weggooien? Dat kan dus echt niet meer. 

Niet alleen de pizza, maar voedsel in het algemeen blijft het komende jaar een grote liefde van het volk. We hebben het erover, we kijken ernaar op televisie, we willen er alles over weten én we brengen meer tijd in ons eigen keukentje door dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Ook de manier van aanschaf van eten wordt belangrijker. Zo neemt de populariteit van markten toe, waarbij de beleving en de achtergrond van producten centraal staan. Denk bijvoorbeeld aan de Markthal van Rotterdam en de Hallen van Amsterdam. Trendwatchers laten aan Managersonline weten dat er dit jaar meer culinaire buurtfeesten bij zullen komen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANo time to waste

We willen komend jaar niets meer weggooien. Een trend die we te danken hebben aan enerzijds de crisis en anderzijds ons terminale milieu. Niet alleen gebruiken we voortaan méér van het voedsel (denk: de stronken van broccoli en het groen van preien en bosuitjes), ook restjes krijgen vaker een nieuwe bestemming. En we willen er, als het even kan, óók nog minder verpakking omheen.

Wild snoepen

We gaan de paden op, de lanen in, want in 2015 willen we zélf al die culinaire schatten uit het bos trekken. Eventueel als georganiseerd groepje en met een heuse gids erbij. Jammer nou, dat er in Nederland geen truffel groeit.

De zoektocht zal zich hierbij niet alleen richten op aardbeien, frambozen en kastanjes maar ook op minder voor de hand liggende bloemen en planten, zoals de paardenbloem.

7764608644_c6a1670d9e_o

Goede gluten

Verwacht wordt dat teffmeel, afkomstig uit Ethiopië, het helemaal gaat worden in 2015. Er komen teffmeelcrackers, -koekjes en al dies meer. De meelsoort is namelijk de meest gezonde die er is en, in tegenstelling tot tarwe, is ze altijd volkoren. Hoewel teffmeel gluten bevat, kunnen zelfs mensen met coeliakie het eten. Bovendien zitten de kleine graankorrels belachelijk volgepropt met allerhande vitaminen en mineralen.

Meelsoorten mengen is ook helemaal 2015. Denk boekweit-, rijst-, gier-, amandel- en havermeel etc.

Roken mag weer

Volgens de Daily America e.a. gaan we in 2015 flink roken. Onze longen blijven dit keer gespaard, maar verder moet zo’n beetje alles eraan geloven. Van bacon tot groente, van kaas tot bonen, alles wordt voorzien van een lekker rokerig aroma.

3865455069_45b508db55_b

“Honey, I shrunk the snacks!”

Lekkere dingen dus. Want daar zullen we nóóit helemaal zonder kunnen, al zitten er nog zo veel calorieën, koolhydraten of suikers in. In 2015 beperken we ons echter tot mini-varianten van de zo geliefde hamburger, taco of chocoladecake. Groot denken in kleine porties dus. Dat geldt niet alleen voor feesten en partijen, maar zeker ook voor de winkels, aldus Culinote.

Pizza’s gaan we niet alleen in het klein eten, maar in werkelijk alle kleuren, smaken en maten. Uit of thuis, vers of uit karton, het gerecht zal de culinaire grenzen in 2015 gaan opzoeken. Ook de flammkuchen zet zijn charmeoffensief in het nieuwe jaar voort.
Een keer proberen? Klik hier voor een lekker recept.

 

Nog meer trends:

 

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s