‘Zelf koken helemaal niet zo gezond’

Ben je van zins ‘afvallen’ als goed voornemen voor 2015 te adopteren? Dan zul je je plan van aanpak wellicht wat moeten aanpassen. Wat algemeen aangenomen wordt zou namelijk wel eens niet helemaal juist kunnen zijn: zelf het eten bereiden leidt niet per sé tot de meest gezonde maaltijden.

De boude uitspraak is gedaan door onderzoekers die verbonden zijn aan de Rush University in Chicago. Zij bestuurden en analyseerden liefst 14 jaar aan data afkomstig van ruim 2700 vrouwen in de leeftijd 40 tot 60.

De proefneming leidde tot de conclusie dat hoe langer men erover doet thuis een maaltijd te bereiden, hoe ongezonder de persoon in kwestie is. Geduldige koks hadden vaker een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en overgewicht en hadden daarmee een verhoogd risico op hartziekten en herseninfarcten.

Dit zou te herleiden zijn tot de scheutigheid waarmee thuiskoks ongezonde ingrediënten aan hun maaltijd toevoegen, zoals bijvoorbeeld boter en zout (en in mijn geval kaas vrees ik). Ook zouden deze vrouwen uiteindelijk méér eten om het gevoel te hebben dat het hele kookproces de moeite waard is geweest. Steeds tussendoor proeven zou in de loop der jaren eveneens voor behoorlijk wat extra lichaamsgewicht zorgen.

Gezonder

Tegelijkertijd, denken de onderzoekers, zijn kant-en-klaarmaaltijden in de loop der jaren gezonder geworden. Hoofdonderzoeker Brad Appelhans denkt dan ook dat ‘zelf thuis koken als hoeksteen van een gezonde levensstijl’ heroverwogen moet worden.

“In de afgelopen drie of vier decennia zijn we minder thuis gaan koken en zijn er meer mensen met obesitas bijgekomen”, licht Appelhans toe aan de DaChef with cookbookily Mail. “Hierdoor zijn gezondheidsexperts zelf koken gaan promoten omdat werd aangenomen dat het helpt tegen deze epidemie van overgewicht en het bijbehorende vergrote risico op hartziekten en diabetes. Maar ons onderzoek laat zien dat vrouwen die veel aandacht besteden aan het koken van een maaltijd, juist meer risico lopen.”

“Terwijl de onderliggende redenen van dit verband nog altijd niet helemaal helder zijn, denken we wel dat de resultaten aanleiding geven om onze publieke boodschap te herzien”, voegt de onderzoeker eraan toe. Hij meent dan ook dat er meer aandacht moet komen voor gezonde kookmethoden en de voordelen daarvan.

Het onderzoek werd opgenomen in het vakblad Journal Preventive Medicine. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s