Kersttafel dekken: tips & inspiratie

Bij een zorgvuldig bereid kerstdiner hoort natuurlijk een sfeervol gedekte tafel. Met een paar kaarsen, bloemen en mooie wijnglazen kom je een heel eind, maar wil je het epicentrum van culinair kerstgenot net dat beetje extra’s meegeven, lees dan vooral verder!

*Foto’s onderaan*

Allereerst, voor je aan de voorbereidingen van het kerstdiner slaat, herinner jezelf eraan dat je met je inspanningen geen levens gaat redden. Ergo: ontspan en blijf ademen. Ik ken namelijk vrouwen (nou ja, ik ken mezelf) die zo opgaan in hun enthousiasme dat ze er vervolgens een project van maken dat zijn weerga niet kent en elk relativeringsvermogen onderweg verliezen.

Ze hebben nu eenmaal een plaatje voor ogen en het moet natuurlijk precies zo. Maar vergeet niet (note to self: goed opletten nu!) dat je jezelf daarmee onnodig onder enorme druk zet. En niemand heeft wat aan een hopeloos gestreste gastvrouw die allang niet meer in staat is om zelf van de avond te genieten.

Neem het dus vooral niet te serieus. En wees flexibel. Aandacht besteden aan de tafel? Ja! Er iets moois en bijzonders van willen maken? Prima! Zes uur lang door de stad banjeren omdat je maar geen rode servetringen kunt vinden en je die per se wil hebben? Laat je alsjeblieft opnemen op de Paaz-afdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Mocht je jezelf tot de grensgevallen rekenen, dan heb ik hier wat ontspanningsoefeningen voor je.

Kerstthema

Nu je gemoedsrust veilig gesteld is, kun je aan de slag met het echte werk. Bedenk allereerst welk thema je wilt aanhouden. Natuurlijk een kerstthema, duh, maar hierbinnen kun je natuurlijk nog alle kanten op. Wil je het chique, over-the-top, simpel, strak, romantisch, stoer of met hopen glitter & glamour? En voor welk kleurpalet ga je? Beperk je in ieder geval tot een combinatie van twee of maximaal drie kleuren, die passen bij je servies. Kies je voor meer kleuren, dan zal de tafel minder strak ogen.

Denk ook niet alleen aan dé geijkte kerstkleuren. Rood en groen zijn een prima combinatie, maar dat zijn paars en zilver ook, of goud en wit, of blauw en bruin. Groen als derde kleur kiezen, in de zin van planten, bloemen en takken, is wél het overwegen waard. Hierdoor zal niet alleen de tafel, maar ook het eten er frisser uit zien. Dat effect heeft groen nu eenmaal.

Kerstservies

Eventueel kun je je te buiten gaan aan een heus kerstservies, maar hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Bovendien is het voor een geweldige kersttafel allerminst noodzakelijk. Kans bestaat namelijk dat je het bord niet eens ziet. In de meeste gevallen zal hier namelijk het servet op liggen of een mooi soepkommetje of iets dergelijks op staan. Dus wil je toch investeren in servies, kies dan voor broodbordjes. Die zie je in ieder geval van meet af aan en zijn goedkoper dan gewone borden.

Wat betreft het servet: the sky is the limit. Hier kun je echt fantastische dingen mee doen! Denk: servetringen met daarin een dennentakje, een mooi lint met een stukje hulst of maretak, of een stoer stuk touw met een kerstbal en een naamkaartje er aasokkenn. Zie de foto’s hieronder voor meer voorbeelden.

Laat je bij dergelijke elementen niet tot Kerstmis beperken, maar denk ook eens aan de winter in het algemeen. Dennenappels, bont, kale takken, nepsneeuw of kleine sokken, sjaaltjes of mutsen kunnen het eindresultaat naar een hoger plan tillen.

Overweeg ook om een klein presentje op het bord te leggen. Dit past bij uitstek bij een kersttafel; het ziet er gezellig uit en zal geheid een glimlach op het gezicht van de gasten toveren. Denk er wel om dat het cadeautje uitermate mooi ingepakt is en de verpakking past bij je thema.

Centerpieces

Op tafel gelden centerpieces, dit zijn de aandachtstrekkers die je midden op tafel zet, als pièce de résistance. Hiermee bepaal je voor het overgrote deel de look van het diner. Wat niet betekent dat ze ‘groots en meeslepend’ hoeven te zijn, met geringe inspanning kun je al behoorlijk ver komen.

Wat te denken van grote kerstkransen met een flinke kaars in het midden. Glazen schalen gevuld met kerstballen of met water waar hulst en kaarsen in drijven. Bloemstukken kunnen altijd en etageres doen het als pronkstuk ook altijd goed. Klik hier voor leuke, ‘kerstige’ voorbeelden.

Werk voor dé perfecte tafel ook in de hoogte. De diepte die je hiermee creëert zorgt voor een extra mooi effect. De centerpieces lenen zich hier bij uitstek voor. Je kunt ook de lamp boven te tafel erbij betrekken.

Vergeet de stoelen niet

Met stip de allerleukste tip! Bij het uitzoeken van de foto’s voor dit stuk kwam ik het meermaals tegen: stoelen die zijn meegenomen bij het versieren van de tafel. Een fantastisch idee! Een heel kleine moeite met maximaal resultaat; je hebt meteen de allure van een professionele aankleding te pakken.

stoelen

Hysterische symmetrie

Al heb je de mooiste centerpieces, de gaafste accessoires en een kek servies, als het schots en scheef staat zal het niet overkomen. Natuurlijk zul je niet alles zo op tafel kwakken, maar doorslaan naar de andere kant -de kant van perfecte symmetrie- zul je wellicht ook niet. Terwijl, als er íéts is om hysterisch op los te gaan, het wel symmetrie is.

Als het om de kersttafel van ons koningshuis gaat, wordt de afstand tussen de borden zelfs gemeten. Dat is niet voor niets; als alles recht en gelijk ligt, voorkom je dat het rommelig oogt en komt jouw aankleding pas echt tot zijn recht.

Creaties

Tot slot: wees creatief! Bekijk dit filmpje bijvoorbeeld om te zien hoe makkelijk het is om zelf een centerpiece te knutselen of geinige bestekhouders te maken. Knutselen is bovendien goed voor een gespannen brein en zelf maken voorkomt dat je al te afhankelijk raakt van het aanbod van de winkels. Daarnaast bespaart het geld en dat is in de duurste maand van het jaar ook wat waard natuurlijk.

Succes!

Inspiratie:  

kerstagel

kersttagel

kersttafel x

 

Dining chairs decked out for the holidays. More in this series.

 

Elegantly lit holiday dinner table with white ribboned gift

 

kersttafe;

 

kersttafell

 

kersttagelll

 

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s