Aanrader! Teffmeel

Bij Gwyneth Paltrow en Victoria Beckham staat het al even op het menu, maar als we trendwatchers moeten geloven gaan we in 2015 allemáál aan het teffmeel. Gewoon de zoveelste hype of blijken de sterren dit keer goed geïnformeerd? Tijd voor een nadere kennismaking.

Teff is een grassoort die hoofdzakelijk verbouwd wordt in Ethiopië. De zaadkorrels van het gras zijn de kleinste ter wereld. Ze zijn zelfs te klein om te pellen waardoor het alleen in volkoren vorm voorkomt. Dit is een van de redenen waarom teff zo gezond is: de vele vezels die de korrels rijk zijn blijven zo namelijk in tact. Vezels zorgen er niet alleen voor dat men langer verzadigd blijft en grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel uitblijven, ze vormen ook een belangrijke ondersteuning voor de darmwerking.

De sterren blijken in dit geval goed geïnformeerd, want de hoeveelheid vezels in teff is slechts één van de redenen waarom het graan zo gezond is. Zo is het een goede bron van proteïne en kent het een supercombi van acht essentiële aminozuren die nodig zijn voor groei- en herstelwerkzaamheden in het lichaam.

Verder is het rijk aan calcium, magnesium, fosfor en koper. En zit er een exorbitante veelheid mangaan in: liefst 900% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Overdosering is weliswaar mogelijk, maar komt alleen in extreme gevallen voor. Vaak als mensen ermee werken en bijvoorbeeld mangaanstof inademen. Bovendien komt er ijzer in voor en wel van een heel makkelijk te absorberen soort. Het eten van teff, ook wel Abessijns liefdegras genoemd, zou dan ook aangeraden worden aan mensen met een (te) laag ijzergehalte.

Vitaminen

Tot slot staat teff garant voor een goede shot vitamine B1, B2 (riboflavine), B3 (niacine) en B6. De hoge dosis van de eerstgenoemde in de graansoort is bijzonder omdat vitamine B1, ook wel thiamine genoemd, normaliter alleen in kleine hoeveelheden in voedsel voorkomt.

Het graan is al met al dan ook vele malen beter voor je dan bijvoorbeeld tarwe of mais. Bovendien is het glutenvrij, waardoor ook mensen met coeliakie het kunnen eten.

Soepen en sauzen

Bijkomend voordeel van het liefdegras is dat je er alle kanten mee op kunt. Zo wordt het gebruikt in brood, pannenkoeken en koekjes, kan het dienen als verdikkingsmiddel voor soepen en sausen en wordt het als ontbijtgranen gegeten (zie filmpje). Het kan gekookt, gestoomd of gebakken worden.

Traditioneel wordt het vooral ingezet om Ethiopisch injera van te maken, een zuurdesembrood. Het graan heeft van zichzelf een nootachtige smaak.

Problemen?

Er zijn ‘superfood’ hypes geweest die voor de nodige kritiek hebben gezorgd. Zo is de vraag naar quinoa de afgelopen jaren zo enorm gestegen dat deze nauwelijks bij te benen is. Als resultaat hiervan zijn de prijzen van het product gigantisch toegenomen. Zo erg zelfs dat de mensen voor wie quinoa jarenlang een belangrijke voedingsbron is geweest, zoals de Peruanen en Bolivianen, het niet meer kunnen betalen. Bovendien zorgt het voor politieke- en landbouwproblemen, aldus Joop.nl.

Wie dit wenselijk noemt mist zowel hart als hersenen lijkt me, maar het goede nieuws is dat het eten van teff niet voor soortgelijke problemen hoeft te zorgen. Het wordt sinds 2001 namelijk ook gewoon in Nederland verbouwd!

Alles bij elkaar opgeteld lijkt teff het ideale graan. Of, zoals The Huffington Post het zegt, it’s a super tiny grain with a not so tiny power.


Teff-ontbijtje: 

 

Lees ook eens over Freekeh en Bulgur.

 

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s