Buitenhaarden & chimeneas

Toegegeven: oeverloos zuipen en energie slurpende heaters willen ook nog wel eens helpen tegen de kou. Wil je echter sfeervol buiten zitten zonder een kater van de drank of de elektriciteitsrekening, denk dan eens aan een buitenkachel. Meer specifiek: de Mexicaanse buitenkachel.

Ik sleep mijn lief altijd mee naar de Intratuin. De Intratuin (Cruquius) is namelijk gewéldig! Wist ik veel dat er tuincentra bestaan die nog leuker zijn, ik vond het al heel wat dat ik het in de Intratuin zo naar mijn zin had. Maar er zijn blijkbaar groenwalhalla’s die er met kop en schouders bovenuit steken en het was onze wanhopige zoektocht naar dé perfecte kerstboom die ons er bracht.

Mijn lief wilde namelijk graag een boom met zo’n heuse taps toelopende kerstboomvorm en dan liefst overal goed gevuld en betakt. Ik wilde per se mét kluit, zodat ons mooie boompje hopelijk na Kerstmis leven op ons mooie dakterras wacht. Maar als je op 16 december begint met de speurtocht blijkt het assortiment kerstbomen al schrikbarend uitgedund. In een allerlaatste poging zetten wij koers richting Tuincentrum De Oosteinde in Hillegom.

Aardig

Het eerste wat ons opviel waren de vele kerstbomen die zich buiten in groepsverband ophielden. Eenmaal van dichtbij aanschouwd, vat mijn vriend het eloquent samen: “Ze hebben veel en ze zijn allemaal mooi. Top dit.” Vervolgens komt er een man van rond de vijftig op ons af, type noeste arbeider, die zó aardig en behulpzaam is dat de tranen me in de ogen springen en hij mij zinnen onttrekt als ‘ahh liefje, zullen we hém mee naar huis nemen?’. En let op, we zijn op dit punt nog niet eens de drempel over.

De Oosteinde ligt een beetje verscholen en achteraf, waardoor het de indruk wekt dat het niet zo veel voorstelt. Van buitenaf bezien oogt het ook klein. Dit is denk ik expres gedaan om het verrassingseffect, eenmaal binnen, te optimaliseren. Want wat is het er groot! Wat hebben ze veel! En wat is het er knus! Iets minder ‘wannabe hip’ dan de Intratuin en ook iets aardiger geprijsd. Als de Intratuin commercieel is, dan is De Oosteinde een uit de hand gelopen familiebedrijfje waar pure passie de boventoon voert.

Buitenkachels

Toen we onze boom, rieten mand voor de boom en één of ander grasje voor de kat hadden, hadden we eigenlijk niets meer nodig, maar toch bleven we bovengemiddeld lang hangen op de afdeling buitenkachels. Het hele concept buitenkachel vind ik redelijk geniaal, mijn lief ook, en De Oosteinde had een verdomd mooie collectie. Van vuurschalen tot heuse haarden tot superhippe Mexicaanse chimeneas (ook wel chimineas) die je herkent aan zijn bolle buik en lange nek.

“Zullen we..?”, aldus mijn lief. Maar het nuchtere, voor esthetiek ongevoelige deel van mij was gelukkig wakker. Want, serieus, wat doe je ermee? Het is winter! Alsof je daadwerkelijk hartje winter een beetje buiten gaat zitten. Half weggedoken onder een kleed en voor een kachel die vooral het ‘ideale tuinplaatje’ verwarmd, maar meer ook chimennanniet.

Spijt

Dus nu hebben we geen chimenea. Wel hebben we spijt.

What was I thinking? Het wordt verdomme vanzelf een keer zomer en het is niet dat ‘ie het dan niet doet ofzo. En dan nóg. Zo’n ding staat zonder knetterend vuurtje erin ook super leuk en het is niet dat we het hier over een aankoop van een miljoen exclusief belastingen en toeslagen hebben. Ik denk dat dat wij binnen afzienbare termijn dus weer koers zullen zetten richting De Oosteinde. Gelukkig is dat op geen enkel niveau een straf.

Ben jij al wel in het bezit van een super sfeervolle vuurplaats, dan hoop ik dat je je gelukkig prijst én dat je deze veiligheidsvoorschriften in acht neemt. Twijfel je nog? Zie dan de foto’s hieronder.

Meer haarden, schalen en chimeneas:

gas-fireplace-1

8a5771a20e11ee711ade777d2e7edf7f

pool-outside-fireplace

Oracle

vuur1

Buiten houtkachel

vuur copy

Turn-up-the-heat

kachel outdoor-fireplace copy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s