‘Kerststress piekt vanmiddag om half drie’

Dames, bereid u voor. Ga eindeloos in bad, sla aan de meditatie, heb een stomende sekspartij met uw partner, ga online laarzen shoppen, doe íéts wat helpt te ontspannen. De kerststress bereikt namelijk vanmiddag, 24 december, om drie over half drie zijn piek. 

Dat blijkt uit Brits onderzoek onder 2000 vrouwen. Zij gaven massaal aan de dag voor Kerstmis de meeste spanning te ervaren. Laatste cadeautjes die gekocht moeten worden, onvoldoende plek in de koelkast voor al het eten en zorgen over het weer, gelden hierbij als grootste boosdoeners.

Andere zaken waar vrouwen zich vandaag druk over maken zijn of de drankvoorraad wel voldoende gespekt is, of de kinderen de cadeautjes wel leuk zullen vinden en of deze wel op tijd ingepakt onder de kerstboom zullen belanden.

1e kerstdag

Uit het onderzoek bleek eveneens dat twee derde van de moeders haar stress meeneemt naar 1e kerstdag. Acht op de tien geeft zelf ook toe altijd ‘te veel’ hooi op de vork te nemen. Gevraagd naar welk cijfer vrouwen hun kerststress zouden geven, komt het leeuwendeel van de dames dan ook uit op een dikke 7.

Volgens de Daily Mail vinden deze dames hun gespannen staat echter allerminst hun eigen schuld. Het zijn veeleer hun partner en schoonmoeder die de stress op hun kerfstok hebben.

Perfectionisten

“Zelfs de meest relaxte vrouwen veranderen in regelrechte perfectionisten als het om kerst gaat”, licht een woordvoerder van Healthspan, die het onderzoek lieten uitvoeren, toe. “We moeten wat milder zijn voor onszelf, ons meer richten op wat ‘goed genoeg’ is in plaats van perfect en ons ervan bewust zijn dat het stressniveau ongemerkt kan oplopen.”

“Het combineren van werk, de kinderen, het kerstdiner en de schoonfamilie is namelijk geen makkelijke taak, het is begrijpelijk dat dit voor stress zorgt”, voegt de zegsvrouwe hieraan toe.

Remedies

Gevraagd naar hoe deze stress precies tot uiting komt, geven de meeste vrouwen aan dat ze zich moe voelen, boos zijn of gewoon geïrriteerd. Bovendien leidt stress ertoe dat ze emotioneler reageren dan ze van zichzelf gewend zijn.

Eventuele remedies tegen te hoog oplopende spanning vinden de dames in de hulp van hun moeder (10 procent) of het voorkoken van het kerstdiner (15 procent). Bijna een derde koopt cadeautjes online om de drukte van de winkelstraat te vermijden en tijd te besparen. Andere anti-stress oplossingen waar op teruggevallen wordt zijn het inhuren van een hulp, het geven van geld in plaats van cadeaus of gewoon Kerstmis bij iemand anders vieren en die persoon met de drukte opzadelen.

kerst-nap

Anti-stress tips:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s