Een eindejaarsfeest organiseren doe je zo

Heb je de organisatie van een oud & nieuw feest op de hals gehaald? Niet zo slim, waarom niet iemand anders met die ellende opzadelen? Daar zijn zelfs professionals voor, die ze meestal club of café noemen. Kun je er echter niet meer onderuit: met deze tien tips overleef je de avond en wordt het nog een succes ook.

1. Een plan. Met nog een schamel aantal dagen op de klok hoop ik dat je inmiddels voorzien bent van een plan in de zin van thema, kleur en stijl. Heb je nog geen idee, houd het dan simpel. Kies een zwart-wit thema, een glitterthema of ga voor goud en zilver. Die doen het altijd goed als het om oud en nieuw gaat. Durf je toch nog een wat gewaagder thema aan, kijk dan hier voor originele ideeën.

Je doet er overigens goed aan de basis van je idee goed uit te denken maar tevens simpel te houden. Blijven er geld en tijd over en zit je stress taks nog niet aan de max, dan kun je altijd nog zaken toevoegen.

2. Doe het niet alleen! Waarom zou je? Vraag voorhanden zijnde huisgenoten, een vriend/vriendin, buur of collega om je te helpen. Zo heb je niet alleen minder werk en waarschijnlijk ook betere ideeën (hoewel, dit ligt er natuurlijk aan wíé je kiest), onder het motto ‘gedeelde smart is halve smart’ maak je de organisatie van je eindejaarsfeest op deze manier een stuk gezelliger.

3. Gasten. Vergeet ze niet uit te nodigen. Heb je wensen wat betreft de dresscode, geef dit dan duidelijk aan.

4. Muziek. Vroeger, toen mijn kamer nog naast die van mijn broertje lag, kon ik de hardrockklanken die uit zijn donkere stinkhol kwamen inderdaad niet altijd waarderen. Maar dat is heus veranderd! Inmiddels ben ik hélémaal om, maar hoe prachtig, veelzijdig en bovenal melodieus deze muziekstijl ook is, er zullen nog steeds mensen zijn op wie de liefde voor Nirvana en de zijnen nooit grip heeft gekregen. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor de ooit door mij zo hooggewaardeerde gabbermuziek (jaja, ik weet het). Houd hier dus rekening mee. Kies voor een breed scala aan vrolijke, uptempo muziek uit verschillende decennia. Gewoon mainstream dus, niets mis mee.

Maak het jezelf niet te moeilijk; zelf plaatjes draaien hoeft niet en een dj is ook al niet noodzakelijk. Maak van tevoren gewoon een uitgebreide lijst op bijvoorbeeld Spotify. Zorg dat de muziek hard genoeg staat om op te kunnen dansen zonder dat het er aanstellerig uitziet. Zorg dat de muziek zacht genoeg staat om hartaanvallen bij (boven)buren te voorkomen en eventuele gesprekken in de feestruimte mogelijk te maken. Pas het volume gedurende de avond naar behoefte aan. Vraag ook gewoon eens aan je gasten wat zij ervan vinden. Aan boord van onze vliegtuigen doe ik dat regelmatig als het om het volume van de omroepen of de temperatuur gaat. Als iedereen eromheen driftig ja of nee begint te knikken danwel schudden, weet je genoeg. Ga nooit op één mening af.

5. Buffetten. Wat je niet wilt is iedereen van een hapje en een drankje voorzien. Althans, niet persoonlijk. Of het moet jouw idee van leuk zijn om niets van het feest zelf mee te krijgen en aan het einde het gevoel te hebben dat je een marathon gelopen hebt, heen én terug. Beter is om een buffet te maken, te weten: één buffet voor lekkere hapjes, die je eventueel American Style door je gasten zelf laat aanrukken, en één buffet voor de onontbeerlijke bubbels.

Zorg voor grote schalen gevuld met ijs, de dranken blijven hierin lang koel. Zo hoef je alleen af en toe een lege fles weg te moffelen en te vervangen voor een nieuwe. Leuk is, mits het budget het toelaat, om allemaal verschillende soorten bubbels in huis te halen. Denk ook aan de Bob-ers en de ‘ik hou gewoon niet zo van champagne’-idioten.

glazen

6. Personeel. De buffetten zoals hierboven beschreven zet je van te voren helemaal klaar. Compleet met aankleding en al. Zo hoef je daar tijdens het feest niet meer naar om te kijken en heb je je handen vrij om, juist, ze in de lucht te gooien. Evengoed zijn er altijd nog dingen te doen tijdens het feest zelf. De glazen zijn ineens op, de asbakken zijn vol of tante Tina wil zo graag een kopje thee. Katja Verberne van evenementenorganisator Just Be raadt dan ook aan wat personeel te regelen. Schakel nichtjes en neefjes of gehuurde krachten in voor het legen van asbakken, bedienen en het doen van de afwas, zegt zij tegen Elsevier. “Zorg er ook voor dat het personeel weet van wie ze orders aanneemt, en vooral van wie niet”, aldus Verberne.

7. Een fotomuur. Bedek een muur met een gaaf kleed, een douchegordijn of iets anders met een feestelijk motief. Leg daarbij klaar allerhande feestattributen, zoals daar zijn slingers, confetti, hoedjes, boa’s, oudejaarsdiadeems, tiara’s, maskers, roltoeters, een grote (lege, duh) schilderijlijst of wat dan ook. Als het maar lekker gek is. Tot slot leg je er een camera bij. Dit kan een digitale zijn of een van de wegwerpdienst. De bedoeling is natuurlijk dat alle gasten voor ze weg gaan een foto maken. Hiervoor geldt in de regel: hoe later de foto genomen wordt, hoe gekker en dus hoe leuker. Na afloop van het feest kun je de foto’s gebruiken als origineel bedankt-voor-je-aanwezigheid-kaartje. Een polaroid camera is wellicht iets duurder, maar is zeker ook een optie. Zo hebben je gasten al voor ze weggaan een leuk aandenken aan de avond.

kaart8. Details. Houd het aanvankelijk, wanneer je begint met organiseren, eenvoudig. Is er tijd en zijn er middelen over, pas dán geldt het als aanrader om aandacht te besteden aan de details. “Dat is zelfs één van de belangrijkste dingen aan het gastheer of -vrouw zijn”, vindt feestexpert Nathan Turner van het Amerikaanse Pottery Barn. “Dát is wat jouw feest onderscheidt van een bezoek aan een restaurant. Bovendien laat het zien dat je er echt moeite voor gedaan hebt.”

Het verschil zit ‘m volgens Turner vooral in de aankleding. Kies voor mooie schalen en vazen, gevuld met bloemen, kaarsen of iets ludieks, die je tussen de flessen champagne en het eten neerzet. Eventueel kun je enkele takken van de kerstboom knippen en in een grote vaas zetten. Klik hier voor meer inspiratie.

Denk ook aan de belichting. Liever te donker dan te licht en vergeet de eventuele buitenruimte niet. Steek kaarsen, fakkels of de buitenhaard aan voor een sfeervol effect.

9. Middernacht. Betrek alle gasten bij dit moment door bijvoorbeeld sterretjes uit te delen en samen af te tellen. Bedenk daarnaast iets speciaals voor na het twaalf-uur moment. Een investering in vuurwerk is altijd het geld waard, maar je kunt ook overwegen een speciale cocktail te serveren, je gasten een cadeautje te geven, een verrassings(dessert)buffet te openen, een spel te spelen, een speech te geven of dit als moment te kiezen om je foto-muur te onthullen. Tenzij je natuurlijk wilt dat men na middernacht zo snel mogelijk opdondert.

10. Geniet van de avond! Een feest geven is hard werken, maar probeer al het werk af te ronden ruim voor de avond begint. Houd bij voorkeur tijd over om nog even te relaxen. Laat het dan los; heb vertrouwen in je voorbereidingen en in je gasten. Alle moeite die je in de avond gestoken hebt wordt pas echt de moeite waard als je zelf ook een leuke avond hebt!

Zorg er wel voor dat je niet te veel drinkt. Bij een goed feest merk je hier niets van maar je bent wél verantwoordelijk voor het verloop van de avond. Mocht er iets anders gaan dan gepland, dan ben je in ieder geval nog wat waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s