‘Maaltijden steeds vaker bezorgd’

De Nederlandse maaltijd wordt steeds vaker thuisbezorgd en de markt voor delivery is voorlopig ook nog niet uitgegroeid. Dat stelt het FoodService Instituut (FSIN), een onafhankelijk kenniscentrum voor de ‘buitenhuishoudelijke markt’.

“Als je alle vormen van bezorging van eten aan de voordeur bij elkaar optelt, zitten we nu al rond de grens van 1 miljard euro,” aldus FSIN-directeur Jan- Willem Grievink. “Het is nog maar enkele jaren geleden dat we nog niet eens op de helft van dit bedrag zaten.”

Het gaat hierbij niet alleen om de gebruikelijke pizza’s, shoarma of, in mijn geval, Mexicaans (:-D). Relatief nieuw is dat cafetaria’s op grote schaal friet en snacks bezorgen. “Dat is echt iets van de laatste een tot twee jaar”, aldus Grievink, die denkt dat dit het gevolg is van de ruime openingstijden van supermarkten. Hierdoor kunnen mensen, tot vér in de avond, immers gewoon bij de buurtsuper terecht voor hun warme hap en dat merken de snackbars. In de hoop de omzet wat op te krikken gingen cafetaria’s de berenklauwen nu maar brengen.

Nieuwkomers

Niet alleen cafetaria’s gelden als nieuwkomer op de bezorgmarkt. Ook abonnementssystemen zoals HelloFresh doen het goed en de bezorging van online bestellingen door supermarkten neemt eveneens toe. Albert Heijn loopt hierin vooralsnog voorop.

“Ook zijn er nieuwe hamburgerketens die zich op expliciet bezorging richten, omdat de grote burgerketens deze behoefte vooralsnog niet invullen”, voegt Grievink toe. “Wat mij verbaast is dat er nog geen landelijk opererende deliveryketen is in het Chinees-Indische segment.”

Telefonisch

De directeur van het kenniscentrum denkt dat de toename van bezorgde maaltijden nog verder wordt opgestuwd door digitale media. Webplatforms of modules zoals thuisbezorgd.nl en makkelijke betaalsystemen zouden hiervoor verantwoordelijk zijn. “Overigens is bij sommige bezorgers het aandeel van mondelinge telefonische bestellingen nog altijd groot,” aldus de FSIN-directeur.

Top-10 bezorgconcepten 2014:

Schermafdruk 2015-01-11 20.09.09

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s