De keuken van de toekomst

De keuken van de toekomst gooit wat betreft het uiterlijk beslist geen hoge ogen. Maar, zoals voor zoveel geldt, is het het innerlijk dat telt. 

Volgens de ontwikkelaars van de vernuftige keuken, die verbonden zijn aan de Virginia Tech University, leeft er onder jongere generaties de wens dat ‘alles eruit ziet zoals een iPhone’. Vandaar dat gekozen is voor een strakke en glanzend witte uitvoering van de verder ogenschijnlijk normale keuken. Het is dan ook wat zich net onder het oppervlak afspeelt, wat deze futuristische kookdroom bijzonder maakt.

De koelkast bijvoorbeeld is behoorlijk slim: hij houdt bij wat erin staat en wanneer het over de datum is. Zijn de melk of de kaas bijna op, dan registreert hij dat en stuurt een boodschappenlijstje naar je smartphone. Hetzelfde geldt voor de keukenkastjes. Die overigens met een simpele aanraking te openen zijn.

De magnetron kan zelf lezen hoe iets verwarmd moet worden en de oven is voorzien van een hittebestendige camera. Op die manier kun je precies bijhouden hoe het met je zo zorgvuldig bereide gerecht staat. De camerabeelden kunnen geprojecteerd worden op de schermen die zijn bevestigd aan de muur achter het aanrecht of op de bovenkant van het kookeiland. Of natuurlijk op je smartphone, zodat je lekker op de bank kunt blijven hangen tot je taart/pizza/ovenschaal klaar is.

Voordelen

De schermen in de keuken hebben nog een aantal voordelen. Zo kun je je keuken telkens weer een andere look and feel geven door er afbeeldingen op te projecteren. Je kunt er zelfs virtuele raampjes van maken en elke dag uitkijken op een ander stukje natuur.

Bovendien hoef je nooit meer richting computer om het recept nog eens door te lezen. Die projecteer je gewoon op de schermen. Vind je het handiger het recept op het kookeiland te hebben, dan geef je ‘m gewoon een flinke swipe die kant op.

Als alle schermen uitstaan vallen ze nauwelijks op. Op diezelfde manier lijkt het aanrecht één grote, ononderbroken werkplek, tot je de kookplaat aanzet. Dan verschijnt deze spontaan net onder het oppervlak.

De toekomst is nu

Een beetje sci-fi allemaal? Je reinste toekomstmuziek? Nee hoor, vinden de makers. “De toekomst is nu”, zegt hoofdonderzoeker Joseph Wheeler erover. “De technologie is er al, het is alleen nog niet geïntegreerd.”

Het Virginia Tech Center for Design Research zal de keuken van de toekomst onthullen op de Kitchen & Bath Industry Show die van 20 tot 22 januari plaatsheeft in Las Vegas, Nevada.

Dit was de keuken van de toekomst in de jaren ’50:

 

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s