De badkamer schoonhouden doe je zo

Aangezien de badkamer schrobben hoog scoort op de lijst van vervelende maar intensieve klussen lijkt preventie hier geboden. Leer hier hoe je voorkomt dat de badkamer vies wordt en wend zo de nare huishoudelijke taak voorgoed af. 

Er zijn twee groepen mensen. Normale, weldenkende mensen die inzien dat schoonmaken stom is en het daarom ofwel niet doen ofwel uitbesteden. En er zijn eigenaardige dwazen die in de veronderstelling leven dat schoonmaken leuk is. Je kunt ze herkennen aan luidkeelse verkondigingen dat ze er zo’n lekker opgeruimd gevoel (?) van krijgen. Of dat ze het zo’n dankbare taak vinden om van zwijnenstal naar blinkend paleisje te werken. Alsof het bij hun ooit een zwijnenstal is!

Ik hoor natuurlijk bij de eerste groep. Behalve op wat ik coma-dag noem, dan hoor ik bij de tweede groep. Coma-dag is de dag dat ik huiswaarts keer van een intercontinentale reis. Met allerhande fijne belevenissen weliswaar vers in het geheugen, maar de rest van het brein compleet uitgeschakeld wegens zware oververmoeidheid die doorgaans met een jetlag en een hele nacht werken gepaard gaan.

Meestal kom ik ergens tussen 8.00 en 11.00 uur thuis, waarop ik de tijd vind om de kat één aai te geven voor ik -alvast slapend- koers zet richting bed. Veel langer dan vijf slapen lukt op dit tijdstip echter niet meer. Toch zou je denken dat je van alle slaap wel opknapt. Nou, vergeet het maar. Je komt zoveel slaap tekort dat vijf uur rust het in eerste instantie alleen maar erger maakt! Het is de combinatie van tijdverschil, de nacht doorhalen en het werken in een drukcabine die maken dat je je bij het ontwaken voelt alsof ze tijdens je slaap 3 liter bloed aftapten en dat vervangen hebben voor een mengsel van arsenicum en lijm. Blijven liggen is, hoewel verleidelijk, echter geen optie, want ik wil die nacht ook nog wel een paar uur kunnen tukken.

Na koffie en wat links en rechts geknuffel met mijn vriend, die ook vliegt en het gevoel dus gelukkig heel goed begrijpt, rijst de vraag: wat nu? Sociale bezigheden? Hell no!! Morgen zijn ze de eerste. Zaken waarvoor ik naar buiten moet vallen eigenlijk sowieso af. Stukjes typen dan? Administratie doen? Eindelijk die achterstallige mails eens wegwerken? Geen denken aan. Letterlijk, want mijn brein zit op dat moment nog in mijn koffer. Sloom op de bank hangen en series/films kijken dan? Alleen als ik de wens heb om me nog beroerder te voelen. Je begrijpt: dít zijn de uren die ik graag vul met koken of, juist, schoonmaken. Lichte activiteit waarvoor nadenken gelukkig minimaal nodig is.

Het zijn dus de enige momenten dat ik de groep Eigenaardige Dwazen die Denken dat Schoonmaken Leuk is enigszins toeschietelijk ben. Oké, oké, ik snap het, je bent lekker aan de gang en je huis ziet er daarna weer uit zoals het bedoeld is. Hartstikke fijn. Ik beperk me echter wel tot een beetje opruimen, mooi maken, een beetje stofzuigen, afnemen en wassen. Ofwel: het dankbare werk. Het werk dat het zichtbare en duidelijke verschil maakt. Cadeautjes voor het oog dus, want dat wil tenslotte ook wat.

Afgelopen maandag had ik weer een coma-dag en verliep deze exact zoals hierboven beschreven, maar met dat verschil dat zich een knagend schuldgevoeltje manifesteerde in mijn hoofd. Ik rommelde een beetje aan en vond dat prettig, maar ik wist ook dat het allemaal gerommel in de marge was. Want de badkamer, díé kon pas een beurt gebruiken! Hoe lang was dat wel niet geleden?

Maar ja, de badkamer schoonmaken. Pffff! En toen besefte ik het me: of je nu bij de groep schoonmakofoben of schoonmakofielen hoort: niemand, níémand hoor ik ooit over de badkamer! Niemand bestempelt het schrobben van het sanitaire epicentrum ooit als leuk. Zelfs mijn moeder en mijn zusje niet, beiden toch behoorlijk opruimerig van aard. De badkamer poetsen is gewoon niet leuk. Dat is zelfs zo’n beetje het enige ter wereld waar iedereen het over eens is.

Dus, dacht ik, ga ik eens uitzoeken hoe je snéller schoonmaakt. Oh nee, want dat had ik al gedaan. Zie dit artikel. Dus dan ga ik uitpluizen hoe je voorkomt dat de badkamer ooit nog een flinke poetsbeurt nodig heeft. Ergo: met de volgende minimale inspanningen hoef je nóóit meer te schrobben.

funny-wine-quotes-cleaning-my-house
Zo houd je de badkamer schoon: 

‘Opgeruimd staat netter’
Miljoenen kleine potjes en flesjes, rondslingerende tijdschriften, lege shampooflessen, vieze was of -in mijn geval- gebruikte koffiekopjes; de badkamer zou bij uitstek een plek van hygiëne moeten zijn, maar is veeleer een plek waar de rommel je om de oren vliegt. De eerste stap naar een immer schone badkamer is ervoor te zorgen dat deze rommel verdwijnt dan wel een vaste plek krijgt. Zet er een (extra) wasmand neer, een (grotere) prullenbak en een paar mooie manden om het kleine grut in te bewaren. Het oogt zo niet alleen al een stuk netter, voor de schoonmaak-preventie is een opgeruimde badkamer om meer redenen handig. Zie het volgende punt.

‘Aan de oppervlakte’
Als je niet overal rommel hebt slingeren is het dodelijk eenvoudig om even gauw de oppervlakken af te nemen. Die zijn namelijk nu vrij. Dus kun je daar zonder nadenken even snel een doek overheen halen en dat mes snijdt aan twee kanten. Die tandpastavlekken/afgesnoeide baardharen/zeepresten haal je daarmee weg waardoor je van de weeromstuit blinkende tegels/wastafels/douchewanden terugkrijgt, maar je voorkomt hiermee ook dat het allemaal aankoekt en intrekt. Die typische, super hardnekkige badkameraanslag is volgens mij de belangrijkste reden waarom mensen een hekel hebben aan het poetsen van de badkamer. Reken hier voorgoed mee af!

‘In de aanslag’
Nog zo’n aanslag. Kalk. Dat voorkom je door het douche of bad meteen af te drogen na gebruik. De aanslag ontstaat bovendien minder snel op gladde oppervlakken. Gebruik daarom geen schuurmiddel op de tegels of de douchewanden! Volgens InfoNU.nl krijg je hier kleine krasjes van waardoor kalkaanslag zich sneller hecht. Ontkom je niet aan een douche met antikalk-spul? Laat het dan eerst geruime tijd intrekken zodat het middel het werk doet en niet jij. Je voorkomt zo eindeloos en onnodig geschrob.

‘Hoogwater’
Eén van de grootste problemen van badkamers is dat het er altijd zo nat is. Dat werkt schimmelvorming in de hand, zorgt voor vieze luchtjes en ook bacteriën zijn dol op warmte en vocht. Bovendien blijft vuil en stof makkelijker plakken op een nat dan op een droog oppervlak. Het beste wat je voor de badkamer dan ook kunt doen is goed ventileren. Zorg voor een luchtzuiveringssysteem of zet een raam of ventilatierooster (altijd) open. Zorg er ook voor dat de systemen en roosters schoon en goed onderhouden zijn. Heb je een douchegordijn laat dit dan ook helemaal open achter; zo kan het goed drogen en krijgt schimmel ook hier geen vat op.
Die schimmels en bacteriën klinken vies en dat zijn ze ook, maar ze zijn vooral ook slecht voor de gezondheid! Je kunt er niet alleen hartstikke ziek van worden, ze bevatten ook allergenen en kunnen bij gevoeligheid dus allergieën veroorzaken. Heb je al schimmelvorming, richt dan tijdelijk een bleekmiddel-leger op om deze oorlog uit te vechten. Het goede nieuws? Bleek wint altijd.

‘Leuker kunnen we het niet maken, wel sneller en makkelijker’
Tot slot: de wc. Die houd je eenvoudig schoon door wc-reiniger onder de rand te spuiten en dit te laten inwerken. Ik zet de wc-borstel altijd in de wc als ik dit doe, want dan wordt dat gore ding meteen ook een beetje schoon. Een een lapje over de bril en de buitenkant van de wc en klaar! Dit kost heel weinig tijd en als je het geregeld doet, heb je nooit meer aangekoekt vuil en hoef je nooit meer echt te schrobben.

‘Das pas fijn’
Investeer in fijne schoonmaakartikelen. Producten die je prettig vindt om te gebruiken, hun nut hebben bewezen, lekker ruiken of ervoor kunnen zorgen dat je sneller werkt. Swiffer, een gebruiksvriendelijk dweilsysteem, van die ontsmettende wegwerpdoekjes, een goede bleek (niet deze), etc. Als je dan toch even wat moet doen, dan ben je in ieder geval snel en on-geërgerd. De kans bestaat dat je de kleine onderhoudsklusjes, die uiteindelijk voorkomen dat de badkamer de zo gevreesde Grote Beurt nodig heeft, trouwer doet. Omdat je nu weet dat het je nauwelijks moeite kost. Bewaar de uitverkoren schoonmaakartikelen ook in (de buurt van) de badkamer. Hoe minder drempels je voor jezelf opwerpt, hoe beter!

14 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s