Handdoeken wassen doe je zo (ja, echt)

Wil je na gebruik van je handdoek niet onmiddellijk wéér moeten douchen? Let dan nu op. De juiste hygiëneregels voor handdoeken hebben namelijk het levenslicht gezien.

Smetvrezeriken, en van die hondsvervelende mensen die sowieso altijd alles goed willen doen, kunnen hun hart ophalen. Dankzij Kelly A. Reynolds, professor in de gezondheidswetenschappen, weten we nu exact hoe vaak we onze handdoeken dienen te wassen om een grote bacterie- en schimmelfuif af te wenden. Waarschijnlijk is dat vaker dan je denkt.

“Handdoeken die gebruikt worden na een bad of douche en dus alleen vochtig zijn kunnen opgehangen worden om te drogen”, aldus Reynolds tegen BuzzFeed Life. “Bacteriën en schimmels zullen beginnen te accumuleren maar de groei wordt vertraagd door het drogen van de handdoek.” Deze handdoeken kunnen vervolgens maximaal drie keer gebruikt worden, voor ze in de ogen van de professor een retourtje wasmachine verdienen.

Washandjes

De professor, verbonden aan de universiteit van Arizona, weet ook hoe om te gaan met washandjes. “Washandjes worden meestal veel natter en viezer tijdens het gebruik”, zegt ze. “Wanneer ze gebruikt worden om de huid te schrobben, komen er allemaal make-upresten en dode huidcellen in. Bovendien zijn ze kletsnat waardoor het langer duurt voor ze droog zijn. Deze langere periode van vochtigheid creëert de perfecte omgeving voor bacteriën en schimmels om te groeien tot een onacceptabel niveau.” Ergo: een washandje moet na iedere beurt gewassen worden.

Keukenhanddoeken dan? “Deze kunnen gemakkelijk schadelijke bacteriën aantrekken. Omdat ze vaak vochtig blijven, frequent gebruikt worden, er etensrestjes op komen en ze in de nabijheid van ons voedsel verkeren”, verklaart de professor hierover. “Deze voorwaarden creëren het perfecte scenario voor het verzamelen, groeien en overbrengen van kiemen.”

Het advies luidt dan ook om ze na gebruik (iedere keer dus) in bleek te dopen of ze gewoon in de was te gooien. Of je gaat gewoon door het leven als een kleine viezerik met waarschijnlijk een kick-ass immuunsysteem. Dat kan natuurlijk ook.

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s