Huishoudbeurs viert jubileum

De Huishoudbeurs is dit jaar al aan haar 70e editie toe en daar wordt natuurlijk uitgebreid bij stilgestaan. Zo zal er gedurende de 2015-editie in de Rai speciaal een Huishoudbeurs-museum worden ingericht.

In het museum zal onder meer teruggeblikt worden op 70 edities huishoudbeurs. Ook zullen er huishoudapparaten door de jaren heen getoond worden.

In 1950 werd de allereerste Huishoudbeurs georganiseerd. In de beginperiode werd het evenement meerdere keren per jaar gehouden, vandaar dat de beurs dit jaar aan haar zeventigste editie toe is. In 1950 trok de eerste editie 50.000 bezoekers en positioneerde de Huishoudbeurs zich als de vakbeurs van de huisvrouw.

Toonkamer

De Huishoudbeurs was in de jaren 50 een ‘toonkamer’ van nieuwe producten, als hét forum waarop allerlei maatschappelijke instituties een podium kregen en waar nieuwe ontwikkelingen en trends zichtbaar werden. Verkoop vanuit de standhouders was verboden.

In die tijd ging de beurs bovendien een uurtje dicht -tussen 18.00 – 19.00 uur- omdat de vrouw dan thuis voor haar man moest koken. Van openstelling op zondag was überhaupt geen sprake.

Overzicht

Voor de 70e editie is er een speciaal Huishoudbeurs Museum ontwikkeld, waar de bezoeker mee teruggaat in de tijd. Decennia oude huishoudelijke objecten geven een mooi overzicht van de technische innovatie en maatschappelijke trends die jaarlijks zichtbaar waren op de beurs.

Van een ouderwetse houten wasmachine tot een koelkast van 120 kilo. Samen met historisch film- en beeldmateriaal zorgen ze voor een nostalgisch gevoel bij de bezoekers. Deze expositie is tot stand gekomen in samenwerking met Science Center NEMO.

Veranderd

Van 21 februari tot en met 1 maart 2015 wordt de Huishoudbeurs gehouden in Amsterdam RAI.

Benieuwd hoe de Huishoudbeurs er vroeger uitzag en hoe de beurs door de jaren heen veranderd is? Klik dan hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s