5 x eten voor witte tanden

Wat je niet nuttigt (rode wijn, koffie, zwarte thee) kan helpen bij het behoud van witte tanden, maar wat je wél nuttigt ook! De volgende voedingsmiddelen zouden althans bijdragen aan een fris en wit gebit.

Het hebben van witte tanden doet veel voor je voorkomen; je ziet er niet alleen een stuk frisser en stralender uit, maar ook jonger. Bovendien zou een wit gebit de kans op een succesvolle sollicitatie vergroten, zo bleek uit een onderzoek onder 2000 Britten.

Er zijn tal van wegen die naar de zo vurig gewenste witte tandjes leiden, maar dat het ook met voeding kan is waarschijnlijk de minst bekende. Tegelijkertijd is het misschien wel één van de beste methoden. Het is namelijk goedkoop en wel zo veilig voor je dierbare gebit. Deze voedingsmiddelen zijn het proberen waard.

Selderij (of wortel)

De witmakende werking van selderij is tweeledig, zo laat Lana Rozenberg, een (holistische) tandarts uit New York, weten aan Natural Health Magazine. Enerzijds moet er op selderij namelijk flink gekauwd worden, waardoor de aanmaak van speeksel een versnelling opgeschroefd wordt. Dit extra mondvocht bindt de strijd aan met de bacterie Streptococcus mutans, een naar wezentje dat gaatjes veroorzaakt.
Anderzijds werkt het kauwen op de stevige structuur van selderij als een flosdraadje. Het masseert het tandvlees en ruimt tussen de tanden op. Probeer dagelijks wat selderij (of wortel) weg te werken en je doet niet alleen je lichaam maar dus ook je gebit een groot plezier! Lust je dat niet dan kun je ook appels, peren en suikervrije kauwgom proberen. Die hebben een vergelijkbaar effect.

Aardbeien

De aardbei is de onbetwiste wereldkampioen onder het fruit. Het is de enige in zijn soort die huidschade (door bijvoorbeeld zon) ongedaan kan maken, ze doen het prima in een romantische setting, ze houden -net als wij- van chocolade en champagne, ze zijn gezond, ontzettend lekker en ze maken als klap op de vuurpijl ook je tanden witter!
Je kunt ze hiervoor gewoon eten natuurlijk, maar je kunt er ook een tandenmaskertje van maken. Prak de aardbei, smeer ‘m over je tanden, laat vijf minuten intrekken en klaar is Kees. Het zouden de zuren in aardbei zijn die de mond reinigen zodat gelige aanslag, die zo graag een onderkomen op tanden zoekt, geen kans krijgt. Dat beweert althans de Daily Mail. Wel goed reinigen met warm water na afloop; te zuur is ook weer niet goed.

Kurkuma

Superman bestaat niet en dat is jammer voor iedereen. Maar gelukkig bestaat er wel een superstofje! Kurkuma (geelwortel) heeft zo’n beetje op álles een gunstig effect (lees er hier meer over) en blijkt nu ook nog tanden te bleken. Laat je niet afschrikken door de gele kleur; strooi wat van het poeder over je tandenborstel en poetsen maar. Na enkele minuten zou je al resultaat moeten zien. In India wordt kurkuma overigens ook als gezichtsmasker gebruikt; het zou de huid laten stralen en poriën verkleinen.

Kaas

Kaas bevat caseïne, een melkeiwit dat het oppervlak van tanden sterker zou maken. Een stukje kaas bevat bovendien veel calcium, waardoor de celdeling in botten en tanden een boost krijgt. De beste kaas voor je gebit is Parmezaan.

Baksoda

Baksoda is een rijsmiddel dat vooral in het buitenland erg populair is. Voor je tanden kan het twee dingen doen. Het is vrij zout waardoor bacteriën heengaan en de mond dus gereinigd wordt, maar het kan ook als licht schuurmiddel dienen door ermee te poetsen. Door middel van de kleine korreltjes worden je tanden gescrubd en worden aanslagvlekjes verwijderd. Pas hiermee wel op: ga je te driftig tekeer dan heb je kans dat het glazuur beschadigt.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s