Veel minder zout in brood en kaas

Voedingsmiddelen in Nederland bevatten fors minder zout dan vier jaar geleden. Het verschil is met name bij brood (min 21 procent) en kaas (min 11 procent) significant. 

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag naar aanleiding van een eigen onderzoek.

Het is algemeen bekend dat te veel zout niet goed is voor de mens en toch wordt het veelvuldig aan onze voeding toegevoegd. Begin 2014 werd daarom door onder meer de minister van Volksgezondheid en de gemoeide brancheorganisaties besloten het zoutgehalte in voeding terug te dringen. Het ‘Akkoord Verbetering Productsamenstelling’ was hiervan het gevolg. Ook verzadigd vet en suiker moesten minder, spraken ze af.

Bemoedigend

De eerste resultaten die nu bekend zijn gemaakt lijken bemoedigend. Met name de afname van ongeveer een vijfde van zout in brood is een belangrijke; brood levert een grote bijdrage aan de inname van zout van Nederlanders.

In andere voedingsmiddelen, zoals soepen en vleeswaren, bleef het zoutgehalte gelijk. Voor verzadigd vet zijn geen significante verschillen in productsamenstelling geconstateerd ten opzichte van 2011.

In kaas is het zoutgehalte met circa 11 procent afgenomen ten opzichte het gehalte in 2011. Het zoutgehalte verschilt echter aanzienlijk per soort kaas.

Bonen uit blik

In vleeswaren bedoeld als broodbeleg is het zoutgehalte vergelijkbaar met 2011 (en met de tussenmeting in 2013). De vleeswarensector heeft volgens afspraak tot in 2015 de tijd het gehalte aan zout en verzadigd vet te verlagen.

Bewerkte groente en peulvruchten, zoals doperwten of bonen uit blik of glas, hebben ook een lager zoutgehalte.

Suiker

Naast zout en verzadigd vet gaat het RIVM de komende jaren ook monitoren hoe de suikergehalten in voedingsmiddelen zich ontwikkelen. Daarbij wordt vooral gekeken naar productgroepen die meer dan 3 procent bijdragen aan de dagelijkse inname van suikers in Nederland, zoals zuivelproducten, (fris)dranken, banket en zoetwaren, broodbeleg, brood- en graanproducten, en bewerkte groenten en fruit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s