‘Olijfolie doodt kankercellen’

Olijfolie. Dat kan nog wel eens heel groot worden. Nieuw onderzoek, uitgevoerd aan een Amerikaanse universiteit, heeft namelijk aangetoond dat het kan helpen in de strijd tegen kanker. 

Volgens mijn vliegende collega’s is de Morgenster uit Zuid-Afrika de allerlekkerste extra vierge olijfolie ter wereld. Ik heb ‘m wel maar of het waar is? Geen idee. Bij Morgenster zijn ze het er vast hardvochtig mee eens maar welke de lekkerste is, is helemaal niet het belangrijkste wat er over dit type olijfolie te vertellen valt.

Nieuw onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de vloeistof heel veelbelovend lijkt als anti-kankermiddel; het zou bij machte zijn kwaadaardige cellen te vermoorden, terwijl het gezonde cellen nauwelijks aantast.

Opvangcentrum

Het werkt zo: een ingrediënt uit extra vierge olijfolie, genaamd oleocanthal, scheurt in de kwaadaardige cellen het deel aan stukken dat lysosome heet. Lysosome is een soort blaasje dat fungeert als opvangcentrum voor cel-afval.

Doordat de lysosome uiteenvalt, komen er proteïne vrij die ervoor zorgen dat de kwade cel zijn laatste avondmaal stante pede opgediend krijgt. Toen de wetenschappers oleocanthal in het lab aan kankercellen toevoegde, stierven deze zelfs binnen het uur.

De hel breekt los

“De lysosome fungeert als de prullenbak van de cel, of het recycle centrum zo je wilt”, licht onderzoeker Paul Breslin van de Rutgers Universiteit toe aan de Daily Mail. “Maak je zo’n kliko open, dan breekt de hel los.”

“Het is niet voor niets dat de lysosome geïsoleerd wordt in de cel, wat erin zit is zo giftig. Als je het openbreekt en de inhoud de cel in lekt, dan komen agressieve enzymen vrij die zo’n beetje alles aan stukken kunnen scheuren wat ze tegenkomen”, aldus de professor.

Gezonde cellen

Gezonde cellen hebben gelukkig minder te vrezen. Ze blijven niet helemaal ongemoeid onder de invloed van oleocanthal, maar ze worden er eerder comateus van, dan dat ze eraan doodgaan.

“Het sust ze in slaap”, verklaart Breslin. “Maar na een dag of wat, pakken de gezonde cellen de draad weer op.”

De volgende stap is testen of wat ze in het laboratorium ontdekten, hetzelfde effect heeft op kankercellen en tumoren bij levende dieren.

Het onderzoek is opgenomen in de journal Molecular and Cellular Oncology.

Gewoon eten

Olijfolie gewoon eten kan ook al heel voordelig zijn. Uit eerder onderzoek van de Harvard University, die 26.000 mensen volgden voor een periode van acht jaar, bleek dat het eten van goede vetten, zoals olijfolie, het risico op kanker kan reduceren met 9 procent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s