Facebookpagina tegen ‘quinoakutten’ 

Voedselexpert Ralph Geerts is er wel zo’n beetje klaar mee: de slecht onderbouwde superfood-voorkeuren van ‘quinoakutten’.  Om een tegengeluid te bieden komt hij met een Facebook-pagina.

De zogenaamde ‘Quinoakutten Pagina‘ moet op ludieke wijze tegengas geven tegen de in de ogen van Geerts ongenuanceerde en slecht onderbouwde verheerlijking van superfoods. De culinair entrepreneur vindt, zo laat hij in een gesprek met BredaVandaag weten, dat veel mensen overtuigingen hebben over voedsel die ze niet kunnen staven. Ze roepen dus maar wat.

“In tijden van superieure superfoods, versgeperste groenten snots, spontane en/of tijdelijke allergieën, suikerhaat en overige lastig te verklaren voedselafwegingen is het tijd! Tijd voor een ongefilterde, ongenuanceerde en luchtige tegenbeweging”, zo valt op de betreffende pagina bijvoorbeeld te lezen.

Quinoa

Als voorbeeld voor die ‘lastig te verklaren voedselafwegingen’ noemt Geerts bijvoorbeeld quinoa. “Het is geen ongezond product, maar niet gezonder dan bijvoorbeeld rijst. Gezond eten heeft meer te maken met het hebben van een gevarieerd eetpatroon”, zo zegt hij. “Doordat mensen fan worden van één product gaan ze juist eenzijdiger eten.”

Maar wie is die quinoakut dan? Vaak een modegevoelig persoon, legt hij uit, en vaak is het een vrouw. Zij heeft die bepaalde overtuiging over gezond eten nodig om zich te profileren.

“Vaak zijn dit ook mensen die zichzelf een allergie aanpraten en daardoor stoppen met het eten van gluten, suiker of zuivel. Je ziet dat quinoakutten nu ook beginnen hun mannen over te halen om mee te doen, dan wordt het gevaarlijk. Hoogste tijd voor een tegengeluid dus”, meent Geerts.

Slachtoffer

De culinaire man, die onder meer verbonden is aan Ravanello en De Soepfabriek, is van mening dat suiker misschien wel het grootste slachtoffer is van de ‘kutten’. “Dat suiker per definitie slecht zou zijn of dat natuurlijke suikers beter zijn dan geraffineerde suikers. Suikers zijn suikers die in het lichaam worden afgebroken tot glucose, de bron is minder belangrijk.”

En als hij het zo goed weet, wat eet hij dan vanavond zelf? “Even in mijn koelkast kijken. Het wordt eendenborst met honing en sojasaus, met wat rijst, gewokte groente en sesamzaad.”

De Mol

Eerder liet ook Linda de Mol zich kritisch uit over de superfood-hysterie. Lees dat artikel hier.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s