We eten écht te veel suiker

Geen enkel land houdt zich aan de voorgeschreven suiker-richtlijnen, namelijk: niet meer dan 25 gram per dag. Sterker nog, de meesten gaan er fors overheen. Soms wel twee tot drie keer.

Dat heeft de World Health Organisation (WHO) laten weten na onderzoek.

50 gram suiker wordt door de mondiale gezondheidsorganisatie nog ‘door de vingers gezien’, maar ook daar gaan de meesten makkelijk overheen. 25 gram wordt aangeraden omdat het de optimale hoeveelheid is om op gewicht te blijven en een gezond gebit te behouden.

Idee

Om een idee te geven: 25 gram suiker (5 procent van de dagelijkse energiebehoefte van de mens) laat zich vergelijken met 5 á 6 suikerklontjes. Om nog een idee te geven: een blikje cola telt al 35 grammen suiker, een appelsapje 37.

Nederlanders krijgen dagelijks ruim vier keer de geadviseerde hoeveelheid binnen, zo meldt NRC. Volgens het kenniscentrum Suiker & Voeding gaat het gemiddeld om 122 gram per dag (2013).

Andere landen zijn daarin niet veel beter. Volwassenen in Hongarije en Zuid-Afrika halen bijvoorbeeld zo’n 7 à 8 procent van hun energie uit suiker, in Spanje en het Verenigd Koninkrijk is dat 16 à 17 procent.

Kinderen

Voor kinderen liggen de percentages meestal nog hoger. In Portugal blijft de suikerteller voor de jonge mens zelfs hangen op 25 procent. Opvallend genoeg eten ook kinderen in Scandinavische landen te veel suikers.

Verslaafd aan suiker?

In deze video (Engels) wordt uitgelegd hoe gevaarlijk en verslavend suiker precies is. De lezing is opgezet door de universiteit van Californië.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s