Ketting helpt drager met afvallen

Wie op gewicht wil blijven, hoeft niet langer op zijn voeding letten. Dat doen een nieuw ontwikkelde ketting en bijbehorende app namelijk voor je. Eet je te veel, dan begint je smartphone automatisch te zeuren. 

De ketting is zoveel als een metalen band met een sensor erop. Begint de drager ervan te eten of drinken, dan registreert de sensor de trillingen die daarbij vrijkomen. Op deze manier houdt de ketting bij wat je gedurende de dag nuttigt.

Verorber je meer calorieën dan je nodig hebt of eet je het verkeerde voedsel, dan legt de ketting contact met de app op je smartphone, die vervolgens van zich laat horen.

Los Angeles

Deze zogenaamde WearSens werd ontwikkeld door ingenieurs van de University of California in Los Angeles. Hij is inmiddels getest op een groep van dertig mensen. De resultaten waren veelbelovend, aldus de Daily Mail maandag.

Volgens de makers werkt de WearSens ‘zo goed’ omdat ieder type voedsel een eigen geluid creëert wanneer het gegeten wordt. Op die manier kan de ketting nauwkeurig bijhouden hoeveel calorieën er langs de huig glijden. Er wordt hierbij rekening gehouden met de specifieke kenmerken van de drager, zoals lengte, gewicht en leeftijd.

In testen, met weliswaar een beperkt menu, bleek het sieraad in staat om tot 90 procent accuraat vast te stellen of de drager vast of vloeibaar voedsel tot zich nam en daarbij hete of koude drank nuttigde. Tussen hard en zacht eten was de succesratio 75 procent.

Kinderschoenen

Het lijkt erop dat de gadget nog in de kinderschoenen staat. De makers, die hun uitvinding evengoed al opgenomen zagen in vakblad The Journal IEEE Sensors, zien in de nabije toekomst althans nog veel meer mogelijkheden voor de ketting.

Zo zou de WearSens op termijn ook moeten kunnen vertellen of de gebruiker op het juiste tempo eet en al dan niet maaltijden overslaat. De noviteit moet bovendien gaan bijhouden of medicijnslikkers hun pillen op tijd innemen.

Mensen met luchtwegproblemen of de wens om te stoppen met roken zouden er eveneens baat bij (kunnen) hebben; in de toekomst moet de ketting ook de ademhaling gaan registreren.

De WearSens:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s