‘Groente zelf verbouwen is gezonder’

De hele moestuintjeshype mag nog wel even voortduren. Zelf groente en fruit verbouwen is namelijk niet alleen heel erg leuk en goedkoop, het is bovendien gezonder.

Mensen die gewend zijn hun tomaten en courgettes uit eigen tuintje trekken weten het al langer. Het smaakt anders, ziet er anders uit, het voelt beter, het vóélt gezonder. Heel geitenwollensokken, inderdaad, maar ze hebben wél gelijk. Dat beweren wetenschappers nu althans.

Deze experts, die verbonden zijn aan Kew Gardens, onderzochten met name tomaten in opdracht van de BBC. Ze stelden vast dat tomaten die zelf gekweekt zijn niet alleen zoeter zijn dan de ‘massa-tomaat’, maar ook meer gezondheidsbevorderende stofjes (zoals anti-oxidanten en fenolen) bevatten.

Verschil

Het verschil met tomaten uit de supermarkt zit ‘m in het productieproces, legt professor Monique Simmonds desgevraagd aan de Daily Mail uit. Groente (en fruit) dat zijn oude dag slijt in de winkelschappen is namelijk hoofdzakelijk gekweekt om er appetijtelijk uit te zien. Dat wordt belangrijker gevonden dan de kwaliteit.

Bovendien douchen deze tomaatjes en komkommers met pesticiden en worden ze prematuur geoogst -en vervolgens kunstmatig gerijpt- om ze langer verkoopbaar te houden. Al deze zaken kunnen twee dingen aantasten, te weten de smaak en het gehalte aan voedingsstoffen.

Het publiek

“Als tomaten geen uniforme maat hebben, dan zijn ze automatisch moeilijker voor supermarkten om te verkopen. Het zit ‘m allemaal in het publiek onderwijzen”, aldus Simmonds. “Mensen hebben er geen moeite mee als iets wat uit hun eigen tuin komt er een beetje gek uitziet, maar zouden ze het in de supermarkt kopen?”

Hoewel het onderzoek zich richtte op tomaten, zegt Simmonds dat de resultaten in zijn algemeenheid getrokken kunnen worden.

Programma

De BBC2-show Kew on a Plate waar het onderzoek voor werd uitgevoerd, draait allemaal om het creëren van een moestuin. Hoe Simmonds tot haar onderzoeksresultaten komt, wordt eveneens in het programma getoond.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s