‘Kookshows geven slechte voorbeeld’

Het is het hele idee van een kookshow: de tv-kok doet het voor en thuis doen wij het braaf na. Maar of het ook een góéd idee is..?

Uit Amerikaans onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen die gerechten uit kookshows namaken, dikker zijn dan vrouwen die dat niet doen. Ook zijn ze dikker dan vrouwen die helemaal niet naar dergelijke programma’s kijken. Een verschil dat gemiddeld oploopt tot ongeveer 5 kilo, aldus Yahoo Health woensdag.

“Een reden voor dit fenomeen zou kunnen zijn dat de recepten die ze op televisie gebruiken vaak niet erg gezond zijn”, verklaart co-auteur van het onderzoek, Brian Wansink, aan Eurekalert. “Ze geven je bovendien het gevoel dat het prima is om je te buiten te gaan aan slecht eten of om grotere porties te nemen.”

Verbaasd

Lizzy Pope, hoofdauteur van het onderzoek, is niet heel verbaasd over de resultaten. “Omdat de meeste kookshows overconsumptie en bevrediging verheerlijken”, legt ze uit. “Het komt daarom niet echt als een verrassing dat de culinaire gewoonten van de kijkers negatief beïnvloed worden.”

Om die reden is het belangrijk dat koks, die graag naar kookprogramma’s kijken, zichzelf onderwijzen. Ze moeten de invloed van Nigella, Jamie en Rudolph gaan herkennen en leren recepten zo om te bouwen dat ze gezonder worden. Een andere bron voor recepten vinden kan natuurlijk ook, aldus Pope.

Onderzoek

Aan het onderzoek deden 501 vrouwen mee in de leeftijd 22 tot 35 jaar. Het werd uitgevoerd door de Cornell University, Ithaca, New York en het werd opgenomen in Journal Appetite. Meer over het onderzoek vind je hier.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s