Dit is het smerigst in de keuken

Jarenlang gold het vaatdoekje als boosdoener in de keuken maar het natte lapje kan opgelucht ademhalen: hij is niet langer het viest. Dit dubieuze stokje wordt doorgegeven aan de keukenhanddoek. 

De handdoek geldt in de keuken niet alleen de grootste bron van bacteriën, het is ook de grootste bron van ziekmakende bacteriën. Dat is gebleken uit onderzoek van de Kansas State University, dat werd opgenomen in de Journal Food Protection Trends.

Hoewel 9 procent van alle geregistreerde voedselvergiftigingen thuis wordt opgelopen, denken wetenschappers dat het werkelijke aantal besmettingen veel hoger ligt. De handdoek zou hierin een glansrol spelen, omdat het stuk textiel onderdak biedt aan veel kruisbesmettingen.

Zwakke plekken

Zo bleek in ieder geval uit het onderzoek. Hoofdonderzoeker en voedselveiligheidsexpert Jeannie Sneed zegt dat de studie precies uitwees waar de zwakke plekken liggen als het gaat om gedrag in de keuken.

“Allereerst werden deelnemers aan het onderzoek geobserveerd terwijl ze de doeken regelmatig gebruikten, papieren handdoekjes incluis, zelfs wanneer dit niet was om iets mee af te drogen”, legt Sneed uit aan ScienceDaily. “Handdoeken bleken dan ook het meest besmet van alle oppervlakken die we testten.”

Slecht

De video-observaties wezen onder meer uit dat veel deelnemers de handdoek al aanraken voor ze hun handen wassen of hem gebruiken nadat ze hun handen slecht hadden gewassen. Als ze dan vervolgens hun handen wel juist schrobden, gebruikte men de inmiddels vieze handdoek weer om ze af te drogen.

Kruisbesmettingen vormen hierdoor een reëel risico, aldus de onderzoekers, met eventueel voedselvergiftigingen tot gevolg.

Salmonella

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat gemene bacteriën als salmonella op keukendoeken groeien als kool. Om die reden raadt Sneed aan de doeken te wassen na iedere maaltijdbereiding of papieren handdoekjes te gebruiken die gewoon weggegooid worden na gebruik.

Een andere bron van ziekmakende bacteriën blijkt de telefoon of tablet. Deze apparaten worden veelvuldig in het keukendomein toegelaten en zelfs gebruikt wanneer men eten bereidt. De gsm of tablet daarna even afdoen is er vaak niet bij, waardoor ook deze items besmettingsgevaar vormen.

“We nemen onze telefoons en tablet mee naar de keuken, maar ook naar heel veel andere plekken”, legt Sneed uit. “Denk maar eens aan al die keren dat je iemand zit bellen op plekken als bijvoorbeeld de badkamer, waar micro-organismen zoals het norovirus veel voorkomen”.

Wil je je telefoon of tablet toch graag meenemen naar de keuken, behandel het dan als potentieel gevaar, raadt de onderzoekster aan, en ontsmet het apparaat ervoor en erna.

Bewust

“In deze tijd leren veel mensen zichzelf hoe ze moeten koken, dus ze weten dan misschien wel helemaal niet hoe ze besmettingen moeten voorkomen”, voegt Sneed nog toe. “Ze worden zich misschien meer bewust van de gevaren van rauw vlees, maar ze weten niet hoe ze die moeten voorkomen. Ik denk dat het makkelijk is om besmetting te voorkomen, maar het is ook makkelijk om deze te veroorzaken.”

Daarom: 6 tips om besmettingen te voorkomen.

1. Was je handen, spetter niet te veel in het rond.

2. Was je handdoeken. Liefst elke dag of na iedere maaltijd. Papieren handdoeken mag ook. Gebruik je toch liever de stoffen variant, gebruik dan niet één en dezelfde doek voor alles.

3. Gebruik geen sponzen. Doe je dat toch, zorg er dan voor dat je de juiste maatregelen neemt om ze hygiënisch te houden. Dat kan met bleek, kokend water of in de magnetron.

4. Gebruik een thermometer voor het eten. De meeste bacteriën gaan dood als het eten maar warm genoeg is. Rond de 70 graden volstaat meestal.

5. Houd de dingen gescheiden. De keukenitems die je gebruikt om bijvoorbeeld rauw vlees klaar te maken (zoals messen en snijplanken), moeten vervolgens niet ook voor fruit en groente gebruikt worden.

6. Houd de keuken goed schoon. Probeer het mee te nemen in de dagelijkse routine zodat deze taak niet verloren gaat in de drukte van onze levens.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s