‘Betere slaapkamer = beter slapen’

De omstandigheden waarin men slaapt bepalen (mede) de kwaliteit van de rust. Wie beter wil slapen doet er dus goed aan zijn slaapvertrek aan de toets der kritiek te onderwerpen. De perfecte slaapkamer kent tenminste acht elementen. 

Volgens experts is een slaapkamer voor twee zaken bedoeld, te weten: seks en slaap. Of een zorgvuldig ingerichte slaapkamer eventuele vrijpartijen verbetert is onduidelijk, maar slaap zou het in ieder geval wel stimuleren. En dat blijkt nodig ook. Slaapproblemen wereldwijd nemen in omvang toe. Zo had in 2010 27 procent van de mensen moeite met slaap, in 2013 was dat 33 procent.

Voor meubelwebsite Made een reden om uit te zoeken wat een goed slaapvertrek nu precies inhoudt. Dat leidde tot de volgende aanbevelingen:

Acht tips voor een slaapbevorderende slaapkamer

1. Installeer een plafondventilator. De ideale temperatuur om in te slapen zou tussen de 18 en 21 graden Celsius liggen.

2. Zorg dat het raam op een kiertje staat zodat er luchtcirculatie is.

3. Zware, dikke gordijnen zijn een aanrader; hoe donkerder het slaapvertrek, hoe beter.

4. Pluche kleden en kussens dempen geluid.

5. Het oog wil ook rust, dus creëer symmetrie in de slaapkamer.

6. De natuur helpt te ontspannen. Kies dus voor natuurlijke materialen, foto’s van de natuur en planten voor de aankleding van het rusthonk.

7. Zorg dat het er netjes is. Investeer in opbergsystemen zodat je alle overbodige ‘rommel’ aan het zicht kunt onttrekken.

8. Haal je tv weg en zet er iets moois voor in de plaats. Televisie houdt onnodig wakker.

Huisdieren

Bovenstaande acht tips werden het belangrijkst geacht, maar er is meer. Zo geldt er voor de slaapkamer bijvoorbeeld ook een kleuradvies (liefst koele kleuren als blauw, groen of grijs) en een lichtadvies (geen blauw licht, wel warm licht als geel of goud). Bovendien gelden er nog allerhande ‘verboden’ zoals daar zijn: geen huisdieren, geen werk, geen iPads/computers, geen (stof vangend) tapijt en geen rommel onder het bed. Dat is niet feng shui.

Goed beddengoed en een dito matras behoren natuurlijk wel tot de aanbevelingen, net als een goed kussen. Dat dient overigens hard te zijn voor zij-slapers, hard/zacht voor rugslapers en zacht voor buikslapers. Het hele zootje, inclusief matras, wordt idealiter eens in de acht jaar vervangen.

Overzicht

Het volledige overzicht dat Made samenstelde vind je hier.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s