Schoonmaken met bleek mogelijk gevaar voor kinderen

Ouders die vuiligheid in huis graag te lijf gaan met bleekmiddel, en dit ook regelmatig doen, vergroten hiermee het risico op ziekte bij hun kinderen. Dat zou blijken uit Belgisch (observerend) onderzoek onder Finse, Spaanse en Nederlandse gezinnen.

Voor velen geldt bleek als het summum van schoonmaakmiddelen; zelfs de meest intensieve vlekken en agressieve bacteriën in huis blijken watjes zodra het op bleek aankomt. Toch kan het beter niet te vaak ingezet worden. Dat wil zeggen, als er in dat huis ook kinderen wonen. Het chemische goedje zou het immuunsysteem van de jonge mens namelijk ondermijnen.

Griep

De studie, uitgevoerd door de Universiteit van Leuven, toonde aan dat kinderen die opgroeien in woningen waar bleek vaak ingezet wordt, 20 procent meer kans maken om griep te krijgen. Ze maken 35 procent meer kans op (terugkerende) keelontsteking en zijn ook vatbaarder voor andere (terugkerende) infecties, waaronder aan de luchtwegen.

Een eenduidige verklaring hiervoor ontbreekt nog, maar een mogelijkheid zou kunnen zijn dat er, tijdens het reinigen met bleek, irriterende deeltjes vrijkomen die de bekleding van (long)cellen beschadigen. Hierdoor worden cellen vatbaarder voor ontstekingen en nestelen infecties zich makkelijker. Een andere mogelijkheid is dat bleek het immuunsysteem onderdrukt.

Afbreuk

Voor het onderzoek werden vooral de ouders aan de tand gevoeld. Gevraagd werd onder meer of er in huis wekelijks bleek gebruikt wordt en hoe vaak hun kinderen het afgelopen jaar een infectie opliepen. Er werd bovendien rekening gehouden met tal van andere factoren die afbreuk zouden kunnen doen aan het causale verband, zoals (mee)roken, opvoeding, de aanwezigheid van schimmels in huis en of er op de school van het kroost ook met bleek schoongemaakt wordt.

In totaal deden 9000 Spaanse, Nederlandse en Finse families mee aan het onderzoek. In alle gevallen waren de kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud.

Definitief

Dokter Lidia Casas Ruiz, verbonden aan de Universiteit van Leuven en gespecialiseerd in omgeving en gezondheid, vindt dat het onderzoek aanleiding geeft tot vervolgstudies, om de sterke vermoedens te bevestigen.

“Hoewel bescheiden, zijn de resultaten een zaak van volksgezondheid, gezien het wijdverspreide gebruik van bleek in woningen”, meent Casas Ruiz tegenover de Daily Mail. “Maar we hebben eerst meer onderzoeken over dit onderwerp nodig.”

De studie is opgenomen in online vakblad Occupational and Environmental Medicine.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s