Deze diëten werken écht

Voornemens wat kilootjes lichaamsvet af te schudden? Weight Watchers, Jenny Craig en (eventueel) Atkins helpen daar écht bij, zo toonde onderzoek aan.

Nu de zomer met rasse schreden nadert wordt het lichaam door menigeen weer kritisch bekeken. Wie uiteindelijk besluit dat er voor welk strandbezoekje ook éérst een paar kilo af moet, kan onderzoekers van de Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore (Amerika) hartelijk bedanken. Zij zochten namelijk uit met welke diëten permanent succes geboekt wordt.

Voor het onderzoek werden 11 afvalmethoden bekeken, te weten: Weight Watchers, Jenny Craig, Nutrisystem, Health Management Resources, Medifast, OPTIFAST, Atkins, SlimFast, The Biggest Loser Club, eDiets en Lose It!

Alle programma’s werken met maaltijdvervangers, veranderingen in eetgewoonten en/of sociale ondersteuning. Beweging, een probate manier om gewicht te verliezen, werd dus niet bij het onderzoek betrokken.

Lichten

“We proberen geen van de afvalprogramma’s buiten te sluiten”, stelt onderzoekster Kimberly Gudzune. “We willen alleen degenen waarvoor wetenschappelijk bewijs is dat ze permanent helpen af te vallen, eruit lichten.”

Voor het onderzoek werd gekeken naar 45 verschillende onderzoeken met diëten, allemaal gedaan tussen 2002 en 2014. Bij 39 van deze proeven waren ook controlegroepen betrokken.

Controlegroep

Bij zes van deze studies werd aangetoond dat mensen die het Weight Watchers-programma hadden gevolgd, na één jaar 3 procent meer van hun lichaamsgewicht kwijt waren dan mensen in de controlegroep.

Dit lijkt vooral te maken te hebben met de sociale ondersteuning die het programma biedt. Het verschil werd namelijk niet gezien bij personen uit de controlegroep die eveneens toegang hadden tot gedragsondersteuning met afvallen als doel.

In drie onderzoeken kwam de Jenny Craig-methode sterk uit de bus; mensen die op deze manier vermagerden hadden na een jaar nog altijd 4,9 procent minder lichaamsgewicht dan mensen uit de controlegroep of mensen uit de groep met toegang tot gedragscounseling.

Aanzienlijk

Andere methoden, waaronder Nutrisystem, OPTIFAST, Health Management Resources en Medifast vielen wel aanzienlijk af in drie maanden tijd, maar na een half jaar of een jaar was er van dat succes niets meer over.

Het Atkins-dieet leidde tot een permanente gewichtsafname van 0.1 tot 2.9 procent. De onderzoekers plaatsten hier echter wel een kanttekening bij, omdat van ‘potentiële schadelijke effecten’ en mensen die vroegtijdig stopten in het onderzoek geen melding gemaakt was.

De resultaten van SlimFast waren niet eenduidig, aldus Reuters, en ook voor de overige programma’s werd minimaal bewijs gevonden.

Gestructureerd

Weight Watchers en Jenny Craig zouden de beste resultaten boeken omdat de programma’s erg gestructureerd zijn en omdat persoonlijke ondersteuning geboden wordt. Dat denkt althans dokter Christina C. Wee, die onder meer verbonden is aan de Harvard Universiteit in Boston.

Echter, met deze methoden vallen mensen aanvankelijk slechts bescheiden af, waarschijnlijk zelfs minder dan deelnemers verwachten. Dit maakt het lastig, zo schrijft dokter Wee in het voorwoord van het onderzoek, voor mensen om het vol te houden.

Het onderzoek werd opgenomen in vakblad de Annals of Internal Medicine.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s