Beter koken doe je zo

Vind je het leuk om te koken maar blijf je een beetje hangen op hetzelfde niveau? En baal je daarvan? Met deze acht tips til je je hobby naar een hoger plan. 

1. Mise en place

2255162589_8dc633a017_o(1)Mise en place, ofwel voorbereidingen treffen, is een welbekend fenomeen uit de horeca-keuken, en dat is niet voor niets. Natuurlijk, in restaurantkeukens ligt het kooktempo gemiddeld iets hoger dan bij Mies de Bruin uit Appingedam, maar een goede voorbereiding loont altijd. De (tijds)druk kan vooral tegen het einde van een kooksessie nogal eens oplopen namelijk en als je in twee pannen aan het roeren bent, tegelijkertijd iets in de oven hebt staan en je ook nog graag knoflookbroodjes met de tostigrill wilt maken, én het allemaal tegelijk klaar moet zijn, dan ben je echt heel blij met je voorgesneden lookje. Zorg dus dat je voor een uitdagende kooksessie alles klaar hebt staan, gewassen, geraspt, gesneden, afgewogen en wel.

2. Investeer in goed materiaal

The Right Tool

Investeren in materiaal wil twee dingen zeggen. Zorg er allereerst voor dat je een goed assortiment hebt. Denk hierbij natuurlijk niet alleen aan pannen, messen en spatels, maar vooral ook aan de wat meer gespecialiseerde gereedschappen zoals vijzels, thermometers, uitstekers, messenslijpers en pastamakers. Zorg er ten tweede voor dat wat je aan keukenmateriaal binnenhaalt, van goede kwaliteit is. De portemonnee moet dat natuurlijk toelaten maar wie ooit met een goed mes of dito pan gewerkt heeft, kent het verschil. En wil nooit meer anders.

3. Pakjes en zakjes in de ban

5653204931_abde556467_o

Supermarkten puilen ervan uit: pakjes en zakjes waarmee je in een handomdraai de heerlijkste gerechten op tafel zet. Ze zijn vaak helemaal niet duur, hartstikke smaakvol en het gemak ervan is natuurlijk ongeëvenaard. Maar een soep opwarmen of een Knorr Wereldgerecht bereiden mag natuurlijk geen koken heten. Hetzelfde geldt voor saus of jus die begint met poeder. Wil je echt een ster in de keuken worden gooi pakjes en zakjes dan in de ban en ga zelf zoeken naar de juiste technieken en smaakcombinaties. Het zal wat meer werk zijn maar je leert producten, technieken en gerechten op deze manier echt doorgronden.

4. Ken kruiden

4013522009_6863118ab9_o

Bestaat jouw kruiden-actieradius uit basilicum, oregano en knoflook, en dan eigenlijk alleen in gedroogde en gemalen vorm? Dan ligt hier een mooie uitdaging voor je. Leer je kruiden kennen, varieer, kijk wat ze doen met een gerecht en wat de (smaak)verschillen zijn tussen de gedroogde en verse variant. Een goede kok kent zijn kruiden.

 5. Ken de basis 

4735162517_f5e8104c4f_o

Hoe bak je een steak? Hoe maak je soep? Hoe gebruik je verse vis/garnalen/krab en hoe maak je het schoon? Hoe bak je een taart? Hoe bind je sauzen? Hoe verdiep je smaak? Hoe gebruik je kruiden, de grill, de frituur? Hoe maak je stamppot, merengue, zelf pasta? Hoe zorg je dat kip niet taai wordt? Wat is konfijten? Stomen? Sauteren? Blancheren?

Als je op al deze vragen antwoord kunt geven, zit je goed. Zo niet, onthoud dan dat de kooktechniek de textuur, smaak en look van een gerecht bepaalt en dus het succes.

6. Werk schoon en netjes (en hygiënisch)

8644132171_0c6ff851ac_o

Ga aan de slag als een echte kok: namelijk schoon, netjes en georganiseerd. Professionele koks weten namelijk dat chaos in de keuken leidt tot ongelukken. Of het nu om kruisbesmettingen, mislukte gerechten of bloedende vingers gaat.

7. Wees niet bang (en heb altijd ene pizza in de vriezer)

5979191814_395aa62ce9_o(1)

Proef! Ontdek! Durf! Kortom: wees avontuurlijk. De wereld heeft zoveel mooie producten te bieden. Hoe meer je er kent, des te meer mogelijkheden creëer je voor jezelf. Wees dus niet bang om iets nieuws te proberen. Ook niet als het delicaat of ingewikkeld is. Heb gewoon standaard wat pizzaatjes in de vriezer liggen om op terug te vallen.

8. Heb plezier

8538323465_1fc1ac9b10_o

Schenk jezelf een glas wijn in, zet een lekker muziekje aan, bewonder alle mooie ingrediënten die je gaat gebruiken, fantaseer over het geweldige eindresultaat, betrek je kinderen erbij, nodig gasten uit en neem het allemaal vooral niet te serieus. Het is geen wedstrijd en zoals met alles geldt: de beste resultaten komen voort uit liefde en plezier.

Meer uit de Doe je Zo-rubriek:

Een moestuin beginnen doe je zo

Schoonmaakmiddelen kiezen doe je zo

De badkamer schoonhouden doe je zo

Een woning inrichten doe je zo

De lente in huis halen doe je zo

8 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s