‘Mensen slapen ’s nachts tussen viezigheid’

Als mensen zich ’s nachts in bed nog eens lekker omdraaien, dan doen ze dat waarschijnlijk tussen de huidschilfers, mijten, schimmels, bacteriën en deeltjes poep. Dat stelt Yahoo althans die uitzocht hoe vaak het bed gemiddeld verschoon wordt. 

Voor de rondvraag werden 1187 vrouwen gevraagd naar hun wasgewoonten en dan vooral aangaande beddengoed. Bijna de helft van de deelnemende dames (44 procent) gaf aan het hele beddenzootje eens per week richting wasmachine te bonjouren.

Ongeveer een derde (31 procent) doet dit eens in de twee weken en 16 procent rekt het begrip hygiëne gewoon op; zij nemen genoegen met een maandelijkse wasbeurt. Ongeveer 32 procent gaf aan kussens eigenlijk nooit te wassen.

Wekelijks

Yahoo haalde Philip Tierno, hoofd klinische microbiologie en immunologie van het New York University’s Langone Medical Center, erbij voor wat advies. Hij stelt dat men, vanwege alle ranzigheid die zich in bed verzamelt, lakens wekelijks dient te wassen.

“De seconde dat je tussen de lakens kruipt, infecteer je ze met huidschilfers, lotions, make-up, zweet, haar en alles wat je gedurende de dag opgepikt hebt”, aldus Tierno. Vooral dat laatste mag dus gewicht hebben omdat het alles kan inhouden, van pollen en huisdier-restjes tot schimmels en bacteriën.

Zweet

Overigens is zweet ook een grote boosdoener: het vocht kan namelijk ‘fecale materie’ (poep dus) bevatten waar de ziekmakende E.coli bacterie niet zelden in voorkomt. Des te langer je wacht met het verschonen van de lakens, des te meer dit ‘beestje’ zich in je lekkere bed voortplant.

Het gevaar van mijten zit ‘m ook in uitwerpselen, meer exact: in poep van de mijten zelf. Hierin komen namelijk stofjes voor die allergieën en astma kunnen veroorzaken. “Veel mensen realiseren zich helemaal niet”, aldus Tierno. “Dat ze een derde van hun leven blootgesteld zijn aan deze allergenen.”

 

Verschonen

Het bed sneller en makkelijker verschonen? Deze twee filmpjes helpen op weg.

 

Onderlaken:

 

Dekbedhoes:

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s