‘Vijfsecondenregel is mythe’

Je kunt best van de grond eten, als je het maar binnen vijf seconden doet. Zo luidt de ongeschreven regel voor gevallen voedsel die veel navolging kent, maar naar nu blijkt is dat niet helemaal terecht. “Het komt allemaal neer op bacteriën.”

De vijfsecondenregel is gestoeld op de overtuiging dat vijf seconden te kort is voor voedsel om besmet te raken met bacteriën. Daarom zou je, als voedsel eenmaal op de grond belandt, het gerust nog op kunnen eten. Mits je het dus wel een beetje snel opraapt.

Het ligt er natuurlijk wel aan waar je het dropt; sta je bijvoorbeeld in een varkensstal of bij Rob Geus thuis? Bovendien maakt het, naar nu blijkt, eveneens uit wát je hebt laten vallen.

Mythe

“Er is helemaal niet zoiets als een vijfsecondenregel”, begint Rachelle Williams, woordvoerster voor de Food Safety Information Council. “Het is een mythe, we raden het in ieder geval niet aan.”

Toch laat de voedselveiligheid-ingewijde wel een kleine slag om de arm. “Het komt allemaal neer op bacteriën”, legt Williams desgevraagd uit aan de Daily Mail. “Bacteriën hebben immers vocht nodig om te kunnen groeien, dus voedsel dat nat of vochtig is moet als potentieel gevaarlijk beschouwd worden. Het is aantoonbaar moeilijker voor bacteriën om op droog eten te groeien.”

Slachtoffer

In het geval vlees of vis slachtoffer van de zwaartekracht is geworden, dan kun je het dus beter gewoon weggooien, hoe kort het ook op de grond heeft gelegen. Hetzelfde geldt voor gesneden groente en fruit, melkproducten en gekookte rijst of pasta.

Gaat hem om noten, chips, crackers of ander ‘droog’ voedsel, dan is het risico op voedselvergiftiging veel minder groot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: