10 x koken met rabarber 

De lente is het seizoen voor rokjes, kriebels, moestuinieren en De Grote Schoonmaak, maar zeker ook voor rabarber. De friszure groente (of was het nou fruit?) is lekker en gezond en je kunt er waarschijnlijk meer mee dan je denkt. De lekkerste rabarberrecepten op een rij.

Rauwe rabarber is verschrikkelijk zuur. Echt, Jan Mulder is er niets bij. Maar wat met Mulder niet kan (ik raad het althans niet aan) en met rabarber wél, is de zuurheid eraf koken met een beetje suiker.

Alle rabarberrecepten beginnen dan ook hetzelfde. Even wassen, stukje van de onderkant snijden, schillen (in de schil zitten lange, taaie vezels), in stukken van ongeveer een of twee centimeter snijden en met suiker -hoeveelheid naar smaak- in de pan mikken.

Gebruik hierbij niet te veel vocht; je kunt altijd meer toevoegen en de rabarber zelf levert ook nog wat nattigheid. Als de rabarber uit elkaar valt, is ‘ie goed. Meestal is dit na een minuutje of tien.

Oxaalzuur

Het is het oxaalzuur dat rabarber haar scherpe smaak geeft en, omdat dat stofje bindt met calcium, kookte men rabarber vroeger met een krijtje in de pan. Zodat het daar zijn calcium vandaan haalt om aan vast te zuigen, en niet later uit het lichaam. Tegenwoordig doet men dit niet meer omdat men de nieuwe overtuiging heeft dat oxaalzuur helemaal niet slecht is voor het lichaam. Bovendien zou krijt de smaak van de rood-groene stengels niet ten goede komen.

Daar komt bij dat er in de groente ook al calcium zit. Net als kalium, mangaan, voedingsvezels, vitamine C en een behoorlijke dosis vitamine K trouwens. Ook komt er een klein beetje ijzer en wat vitaminen uit het B-spectrum in voor.

 

4679433819_890669e4ba_o

5000 jaar

De groente-waarvan-veel-mensen-denken-dat-het-fruit-is heeft al zo’n 5000 jaar onze belangstelling. Als je hem koopt let er dan op dat de stengels stevig en glad voelen, dan zijn ze vers. Je kunt hem ook makkelijk zelf verbouwen. Laat de bladeren in dat geval voor wat ze zijn, die zijn giftig.

De rabarber begint in het voorjaar ‘vruchten’ af te werpen en doet dat tot ver in de zomer. Hoe later in het jaar geoogst echter, hoe zuurder de rabarber is.

Toetje

De meeste mensen kennen rabarber als toetje of als taartbestanddeel, maar het is zoveel veelzijdiger dan dat. Hier tien van de lekkerste rabarberrecepten op een rij.

Kookze & Eetze!

 

510261330_41744853a9_o

10 keer koken met rabarber:

 

1. Rabarber crumble

Een crumble maak je door 100 gram bloem, 75 gram boter, 50 gram suiker en wat zout met elkaar tot klontjes te mengen en af te bakken in de oven (25 minuten ongeveer op 200 graden). Een crumble kan met bijna alle fruit. Dit recept is natuurlijk met rabarber. Met extra: walnootjes. sinaasappelzest en gemberpoeder. Mjum!

2. Gestoofde rabarber met zelfgekozen toevoeging

Rabarber met water, boter en (basterd)suiker (naar smaak) in de pan gooien. Zachtjes laten koken, maximaal tien minuten, af laten koelen en er iets overheen gooien dat je lekker vindt: stukjes aardbei, appel of banaan bijvoorbeeld, of stukjes chocolade, een bolletje roomijs, koekkruim, stukjes merengue, rozijnen en/of kaneel, etc .

3. Varkenshaas met slastamppot en rabarber

De varkenshaas omwikkelen met spek en bakken in de pan. Stamppotje maken met lente-ui en botersla. De rabarber komt in ‘sausvorm’, aangemaakt met een beetje vanille.

4. Rabarber-chutney

Je moet er even geduld voor hebben, maar dan heb je wel wat. Een half jaar lang zelfs want zolang kun je een chutney, mits schoon en luchtdicht verpakt, bewaren.

Gooi fijngesneden rabarber (500 gram), appel (1) en ui (1) in de pan en voeg rozijntjes, suiker, azijn en kaneel toe. Eventueel peper, zout, gember, kruidnagel of een pepertje. Laat zachtjes koken tot het dik is.

5. Tarte tartin met geitenkaas, rabarber en pecannoten

Een heerlijk recept dat er ook nog eens leuk uitziet! Geschikt voor zowel voor- als nagerecht.

6. Ketjapkip met rabarber

Met maar zeven ingrediënten is dit gerecht simpel máár doeltreffend. De kip en de rabarber uit de oven met ketjap manis en honing, in plaats van suiker. Alleen een beetje rijst en paksoi erbij serveren en klaar ben je!

7. Sinaasappel-rabarberjam

Met vijf bestanddelen en een beetje tijd maak je thuis de lekkerste, friszoete jam van rabarber en sinaasappel. Een aanrader!

8.  Rabarbersalade met geitenkaas

Een superrecept van Martha Steward. Lekker, makkelijk en in minder dan een half uurtje klaar.

9. Rabarber als appelmoes

Je kunt rabarber prima eten als groente-bijgerechtje, zoals je bijvoorbeeld ook appelmoes eet. Voor twee personen ongeveer een halve kilo rabarber en 100 gram suiker in laten koken.

10. Rabarber-sladressing

Een geweldig, origineel recept van het Belgische Knack. Slaatje van Crottin de Chavignol en camembert met raketsla en een vinaigrette van honing en rabarber.

 

Handige rabarbertips van Allerhande:

 

 

 

 

Meer uit de 10 x-rubriek:

10 x een reden om ananas te eten

10 x schoonmaken met eten

10 x gave bedsteden

 

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s