Nieuwe biertjes gemaakt van brood, ijs en toiletwater

De Amerikanen willen bier maken met ijssmaak, de Belgen van brood en de Canadezen van rioolvocht. Het was een enerverende week op bierniveau. 

Ben & Jerry hebben hun sporen in de ijswereld inmiddels wel verdiend en dus werd het hoog tijd voor een nieuwe uitdaging. Bier dus. Maar dan wel met ijssmaak. Salted Caramel Brownie-smaak om precies te zijn.

De ijsmakers slaan hiervoor de handen ineen met Colarado’s New Belgium Brewery, een Amerikaans bedrijf dat Belgische biertjes maakt. “Op dit moment kan ik bevestigen dat we een samenwerking aangaan die erop is gericht bewustwording te creëren rondom thema’s waarover we gepassioneerd zijn”, zegt hoofd Duurzaamheid bij New Belgium, Jenn Vervier. “En het resultaat zal overheerlijk zijn.”

Wanneer het bijzondere biertje precies op de markt komt is niet bekend. Later dit jaar zal de campagne van start gaan en pas dan zullen meer details over de samenwerking en het doel ervan duidelijk worden.

 

16023153380_feab273c22_o

Broodbier  

Wie bier met een ijssausje eroverheen gek vindt, kan zijn heil binnenkort ook zoeken in een pilske dat gemaakt is van oud brood. Dat is al eeuwen niet gedaan (tegenwoordig gebruikt men gerst), maar een kleine brouwerij in Brussel wil het originele recept doen herleven.

Het idee ontstond toen Fransman en medeoprichter van de Brussels Beer Project, Sebastien Morvan, met een vriend sprak over voedselverspilling, meer specifiek: de verspilling van brood. “Twaalf procent van al het voedsel dat in Brussel weggegooid wordt, is brood. Het is verbazingwekkend”, zegt Morvan erover tegen Reuters.

De brouwerij vond uiteindelijk een bedrijf dat zorg wilde dragen voor de levering van oud brood, in stukken gesneden en al. Het resultaat is Babylone, een biertje met gemiddeld anderhalve plak oud brood erin en 7 procent alcohol. Vooralsnog wordt het vooral lokaal verkocht.

“Het is een fusie tussen wat ze waarschijnlijk 1000 jaar geleden met brood deden en modern brouwen”, aldus Morvan. “Misschien past het niet bij iedereen, maar degenen die het lekker vinden zullen er echt van genieten.”

 

 

3528767303_736f42b44a_o

Riool

Maar er is altijd baas boven baas natuurlijk. Een waterzuiveringsbedrijf uit Oregon, Canada, wil namelijk water, dat met menselijk toebehoren in het riool belandt, rechtstreeks gaan hergebruiken als bier. Rioolwater wordt al langer hergebruikt, maar eigenlijk zelden om te drinken. Alleen in landen waar water héél schaars is (Australië, Namibië, Singapore) komt het voor. In Canada wordt gezuiverd rioolwater vooralsnog enkel gebruikt voor irrigatie, industrie of om het grondwater aan te vullen, aldus OPB.

Clean Water Services zoekt nu thuisbrouwers die willen helpen met het brouwen van de evolutionaire dorstlesser. Het doel is niet direct om uiteindelijk één grote brouwerij op te zetten, maar toch zeker wel het bier op festivals te kunnen verzorgen.

Al spreekt het idee wellicht nauwelijks tot de verbeelding, Discovery weet te melden dat het wetenschappelijk eenvoudig is, en veilig. En ze zien nóg een voordeel: “Je hoeft de houdbaarheidsdatum van je biertje nooit meer te checken, het komt immers uit het riool!”

 

Zelf maar bier maken dan? Dat kan ook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s