Experts proeven eeuwenoude champagne

Hoe oud de champagne precies is is onduidelijk, maar de flessen hebben alleen al 170 jaar op de zeebodem gelegen. Evengoed heeft het bubbeltje volgens experts een ‘uitstekende smaak’. 

De champagne, 168 flessen in totaal, werd in 2010 in een scheepswrak aangetroffen, dat ter ziele was gegaan voor de kust van Finland. Ongeveer de helft van de flessen was gaan lekken, maar de rest was in perfecte staat en één van die flessen is nu ontkurkt. Experts hadden de eer de bijzondere drank te mogen proeven.

Vorige maand nog werd er een fles wijn uit 1864 geproefd en dat was voor de experts die daarbij betrokken waren geen leuke dag. Het boeket werd omgeschreven als een mengsel van zwavel, zout water en benzine en de wijn werd dan ook van de weeromstuit uitgespuugd. En dus niet omdat dat hoort.

Meer lof

De hoogbejaarde champagne kon echter op meer lof rekenen. Hij bubbelde zelfs nog! “Tijdens het inschenken werden geen bubbeltjes waargenomen, maar tijdens het proeven werd er een lichte tinteling gevoeld”, aldus de experts in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

De smaak zelf kon op nog meer enthousiasme rekenen. “Nadat we de wijn hadden laten walsen om er zuurstof bij te laten, werd het aroma veel beter. De hoofdaroma’s laten zich omschrijven als branderig, gegrild, kruidig, rokerig en leerachtig, en dat met toetsen van fruit en bloemen.”

Verhaal

Wat eveneens opviel was dat de drank veel meer suiker bevatte dan tegenwoordig het geval is. “Na 170 jaar diepzee-rijping in haast perfecte omstandigheden, zijn deze slapende champagneflessen wakker geworden om ons een hoofdstuk uit het verhaal van wijn maken te vertellen”, vinden de experts dan ook.

De flessen, van onder meer Veuve Clicquot Ponsardin, Heidsieck en Juglar zijn inmiddels ruim 30.000 euro per stuk waard en zijn daarmee de duurste champagne ter wereld. Enkele flessen zijn inmiddels verkocht.

De proeverij:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s