Uitgelicht: Citroengras (sereh)

Vers citroengras ligt al een tijdje gewoon bij Albert Heijn in de schappen, tussen de pepertjes en de gember, maar hoe gebruik je de groengele, stevige stengel nu precies?

Ik had er al een paar keer naar staan kijken bij de Appie, maar wist niet heel goed wat ik ermee moest. Waar hoort het bij en wat doet het met een gerecht? In een boude kookstemming heb ik het uiteindelijk gewoon gekocht. Ik dacht, ik kneus het (dat had ik namelijk eens iemand zien doen op tv) en dan gooi ik het in de ovenschaal samen met spaghetti en vier verschillende kazen. Een minuutje of twintig onder de grill en dan zie ik wel wat er gebeurt.

Het was lekker. Inderdaad licht citroenig, een diepe smaak, maar ook behoorlijk bitter. Ik had citroengras weliswaar in de mond, maar dat wilde duidelijk niet meteen zeggen dat ik het ook in de vingers of onder de knie had.

En toen moest ik wel. Vond ik. Uitzoeken hoe het precies zit met dat citroengras dus.
Lees en leer lekker mee zou ik zeggen…   2364556388_a42504ab56_o

Algemeen:

Citroengras wordt in Nederland ook wel sereh genoemd en het is een lang, dik, stevig, groengeel gras. Het wordt, behalve door mij, nooit in pasta’s met kaassaus gebruikt. Wel vindt het aansluiting bij de Aziatische keuken, en dan met name de Thaise, Indische, Vietnamese en Indonesische.

De plant wordt vooral verbouwd in landen als India en Amerika.

Smaak:

Fris, licht zurig en met een citroenaroma. Sommigen vinden dat het wat wegheeft van gember of dat het iets zoets heeft. Als je het verkeerd klaarmaakt of er te veel van gebruikt kan het bitter afgeven. Lees hier hoe je dat voorkomt.

8137217089_4c195c5197_oIn de keuken:

Sereh wordt vooral gebruikt in curry’s, marinades, soepen, sauzen en in stoofschotels. Ook wordt er thee van gezet en wordt het soms gebruikt in desserts. Citroengras is ook in poedervorm te koop.

Bewerken:

Snijd het onderste stuk eraf en verwijder eventueel de buitenste bladeren van de stengel. Was de citroengras en snijd in grove stukken of kneus de sereh door er met een mes op te drukken tot ‘ie barst. Vervolgens meekoken in het gerecht. Let er dus wel op dat je niet te veel gebruikt. Vis het gras eruit voor het opgediend wordt.

Sereh kan ook fijngemalen of uiterst fijngesneden gebruikt worden. In het laatste geval zorgt het voor een lekkere bite in het gerecht.

Gezondheid:

Er zitten behoorlijk wat vitaminen in rauw citroengras (onder meer C en verschillen B-vitaminen) en bijna alle mineralen! Vooral mangaan, ijzer, magnesium, kalium en zink komen in aanzienlijke doses voor in het kruid.

Citroengras zou dan ook erg goed zijn voor de gezondheid. Het zou helpen het cholesterol in toom te houden en een positieve werking hebben op het vaatstelsel, het immuunsysteem en de huid. Mensen met diabetes type 2, kanker en overgewicht zouden baat hebben bij sereh. Bovendien zou het helpen ontgiften.

Prijs:

Het is het hele jaar verkrijgbaar. Bij de Albert Heijn kost het 1,39 euro voor twee stengels, maar het is ook los te koop voor 2,58 per 100 gram. Gedroogd citroengras in poedervorm heb je al voor een kleine 2 euro.

sereh

Bewaren & houdbaarheid:

Verse sereh bewaar je in de koelkast. Als je het in een natte lap verpakt en daarna in een plastic zakje, kun je het bijna twee weken goed houden. Sereh kan ook ingevroren worden en dan blijft het maanden goed.

Lekkere recepten met citroengras:

Hete kip uit Suriname.

Seafood risotto. 

Spicy runderreepjes.

Crème brûlée.

Thee.

Leuk weetje: 

Voordat de Westerse mens sereh leerde kennen als kruid, was het vooral bekend als citronella en diende het als anti-insectenmiddel. Dat kan nog steeds natuurlijk! Zet een pot met citroengras op tafel en insecten vliegen om jouw huis heen.

Zelf verbouwen:

Citroengras zelf verbouwen kan heel goed. Herwig legt het even uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s