‘Mensen hebben oordeel over woning in 26 seconden’

Een halve minuut, meer hebben mensen niet nodig om een oordeel over je huis te vormen. Wil je dat ze onder de indruk zijn? Zorg er dan voor dat het lekker ruikt, er een beetje een huiselijk sfeertje hangt en de temperatuur goed is. 

Al het speelgoed opruimen, de post openmaken en mooie kunst ophangen helpen eveneens een goede eerste huis-indruk te maken.

Daar staat tegenover dat het met een hoop spullen op de trap geen punten scoren is, net als met een ongeorganiseerde berg schoenen in de gang, een te donker huis of een woning die te vol gepropt is. En berg je maar als de plinten vies zijn of er jassen over de trapleuning hangen.

Deze zaken kwamen naar voren uit een Britse rondvraag op initiatief van Airwick, waarvoor 2000 mensen ondervraagd werden. Doel was om vast te stellen waarop men let als ze het huis van een ander binnenwandelen. De twintig belangrijkste punten die hieruit voortvloeiden zijn samengevat in een checklist (zie hieronder).

Kritisch

Dat gasten binnen een halve minuut al een oordeel klaar hebben, kunnen ze waarschijnlijk niet helpen. Acht op de tien personen geeft althans aan dat een mening vormen over iemand aan de hand van diens woning, iets is dat automatisch gaat.

In een derde van de gevallen is die mening stiekem best wel kritisch. Sterker nog: in een vijfde van de gevallen wordt de woning van een vriend/vriendin zo verafschuwd, dat die liever gemeden wordt.

Andere woningen doorstaan de toets der kritiek echter moeiteloos. Bijna de helft (vier op de tien) geeft althans aan wel eens iets uit de woning van een vriend of vriendin gekopieerd te hebben. Een aantal van de deelnemers aan de rondvraag geeft zelfs toe vervolgens zonder blikken of blozen te doen alsof het hun eigen idee was.

“De rondvraag toont vooral aan hoeveel informatie we absorberen als we bij iemand thuis komen en hoeveel dingen opvallen, of het nu bewust is of onbewust”, aldus een woordvoerder van Airwick tegenover de Daily Mail. “In minder dan een halve minuut hebben we ons oordeel klaar.”

 

6444055185_ca201e9b3f_o

De huis-inspectie checklist:

 1. Hoe ruikt het bij binnenkomst?
 2. Is de ruimte niet te vol?
 3. Is het een beetje huiselijk?
 4. Ruiken de kamers fris?
 5. Is de temperatuur goed?
 6. Zitten er vlekken op de muren?
 7. Is de bank comfortabel?
 8. Zijn er te veel ornamenten? Zien ze er goedkoop uit?
 9. Hangen er jassen over de trapleuning?
 10. Is de inrichting in zijn totaal modern/stijlvol?
 11. Liggen er stapels post/reclame ongeopend op de vloer?
 12. Zijn de schoenen in de gang netjes neergezet?
 13. Liggen er spullen op de trap? 
 14. Zijn de plinten afgestoft/schoon?
 15. Ligt er overal kinderspeelgoed?
 16. Is de kunst mooi?
 17. Zijn er leuke details, zoals kaarsen?
 18. Is het licht genoeg? 
 19. Zijn de gordijnen ouderwets?
 20. Zijn de handdoekjes zacht? 

One comment

 • SFEER VERLICHTING, hoort ook op het lijstje!
  Wij hebben pas geleden onze woonkamertegels vervangen met Led-tegels. Verlichting is het eerste wat opvalt als mensen bij jouw thuis binnen komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s