Groente, fruit en vis nog altijd onvoldoende in trek

Nederlanders eten nog altijd onvoldoende vis, groente en fruit. Vrouwen doen het hierbij beter dan mannen en allochtonen beter dan autochtonen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistieken (CBS) vandaag bekend.

Slechts ongeveer een kwart van de Nederlanders haalt de zogenaamde Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Dat heeft het CBS in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu berekend op basis van gegevens uit de Gezondheidsenquête.

Deze enquête bestaat sinds 2014 en doel ervan is een Leefstijlmonitor, ofwel een cijferoverzicht ter onderbouwing van beleid en voor wetenschappelijk onderzoek.

Seksen

Een kwart van alle mensen vanaf 4 jaar eet volgens de richtlijnen genoeg fruit, hoewel vrouwen daarin iets voorlopen op mannen (30 procent tegen 22 procent). Iets meer dan een kwart eet genoeg groente. Hierbij tekent zich geen verschil af tussen de seksen.

Als het om vis gaat is er nog meer ruimte voor verbetering: slechts 14 procent van de Nederlanders eet hiervan genoeg. 

Hogeropgeleiden

Wat opvalt is dat allochtonen gezonder eten dan autochtonen. Het gaat dan om westerse én niet-westerse allochtonen. Zo eet ongeveer een derde van hen elke dag 2 ons groente tegen ruim een kwart van de autochtonen.

Hetzelfde geldt voor hogeropgeleiden. Zij eten vooral meer groente en vis dan hun lager geschoolde equivalent.

Het volledige overzicht vind je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s