Man wil thuis maar niet aan de bak

Al zouden mannen minder gaan werken, dat wil nog niet zeggen dat ze dan ook meer in het huishouden gaan doen. De vrouw doet nog altijd twee keer zoveel en dat zal voorlopig niet anders zijn. Hoeveel de man ook werkt. 

Dat is gebleken uit een analyse van Marian van der Klein en Marjan de Gruijter waarvoor studies over een periode van veertig jaar werden bekeken. Beide onderzoeksters zijn verbonden aan het Verwey-Jonker Instituut.

Uit de analyse kwam naar voren dat vrouwen weliswaar meer zijn gaan werken (vooral deeltijd) en mannen zich meer bemoeien met het huishouden, maar dat de verdeling nog altijd erg scheef is. Zo houdt de vrouw zich twintig uur per week bezig met zorg- en huishoudtaken, tegenover negen uur van de man.

Maatwerk

Als de man thuis dan toch meer ‘aan de bak’ moet en een kortere werkweek niet helpt, wat helpt dan wel? Maatwerk, aldus Van der Klein. De mogelijkheid om thuis te werken bijvoorbeeld of mannen laten zien -door middel van goede voorbeelden- dat het zorgen voor de kinderen geen straf hoeft te zijn.

“Je kunt arbeidstijd wel van bovenaf opleggen, maar je kunt niet zeggen: dan moet u thuis de taken eerlijker verdelen”, aldus Marian van der Klein. “Dat is toch een mentaliteitskwestie.”

stay-at-home-dad

Prioriteiten

Aan de basis van de scheve verdeling ligt volgens de onderzoeksters een verschil in prioriteiten. Zo vinden vrouwen bij de samenstelling van hun werkweek vooral belangrijk dat het goed te combineren is met de zorgtaken thuis. Voor de man is loon het meest doorslaggevend.

“Ze kiezen er zelf voor”, zegt Van der Klein dan ook tegen dagblad Trouw. “Tenminste, ze denken dat het een individuele keuze is. Ze willen een relatie met de kinderen opbouwen, zelf voor ze zorgen. Als je naar de statistieken kijkt, is daar weinig individueels aan. Uit elk onderzoek blijkt dat tijd voor zorgtaken voor vrouwen belangrijker is dan voor mannen.”

Tweede kamer

Het initiatief tot het onderzoek is afkomstig uit de Tweede Kamer, waar de meningen nogal verdeeld zijn. Zo zijn er partijen die vinden dat als de vrouw meer gaat werken, dit automatisch leidt tot een eerlijkere verdeling in de zorgtaken. Anderen vinden juist dat mannen minder moeten gaan werken om tot dat resultaat te komen.

Dat laatste lijkt evengoed kansrijker, zegt Van der Klein. “Al moet je dan wel weten waarom het bij vrouwen anders werkt. Waarom besteedt een man in een extra vrij uurtje een kwartier aan zorg en een vrouw een half uur?”

Minister Asscher heeft aangegeven af te zien van nader onderzoek naar aanpassing van de arbeidsduur. De minister had in het Begrotingsakkoord 2014 beloofd te laten onderzoeken of en in hoeverre aanpassing van de arbeidstijd gunstige effecten heeft op de structurele werkgelegenheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s