‘Suiker en koolhydraten zijn grootste boosdoeners’

Niet een gebrek aan bewegen, maar het eten van te veel suiker en koolhydraten hebben geleid tot de epidemie aan overgewicht. Een slecht dieet zou zelfs voor meer ziekten zorgen dan roken, alcohol en een zittende levensstijl bij elkaar. 

Dat is gebleken uit een nieuw onderzoek, onder leiding van cardioloog en professor Aseem Malhotra, dat werd opgenomen in vakblad de British Journal of Sports Medicine.

Uit de studie kwam onder meer naar voren dat men in de afgelopen dertig jaar, de periode waarin overgewicht een vlucht nam, nauwelijks anders is gaan bewegen. “Dat maakt het type en de hoeveelheid calorieën die we innemen meteen tot grootste zondebok voor onze toenemende tailleomvang”, penden de onderzoekers neer in het voorwoord van het onderzoek. “Laten we het verhaal dat inactiviteit leidt tot overgewicht de wereld uit helpen. Je kunt slechte eetgewoonten gewoon niet negeren.”

Coca Cola

De onderzoekers wijzen een beschuldigende vinger naar bedrijven, die het publiek middels marketing verkeerd zouden voorlichten. Als voorbeeld wordt Coco Cola aangehaald. De drank zou met sport geassocieerd worden waardoor mensen het idee krijgen dat het oké is om cola te drinken, als ze er maar bij bewegen. Dat moet stoppen, vinden ze.

In Nederland heeft ongeveer de helft van de mensen overgewicht en het treft mannen (53 procent) net iets vaker dan vrouwen (43,7 procent). Deze cijfers zijn afkomstig van het Nationaal Kompas en stammen uit 2012.

Minder suiker eten?

Afkicken van een suikerverslaving is even hard werken, maar niet onmogelijk. Jesse van der Velde legt in een helder betoog uit wat suiker met je doet en hoe je ervan afkomt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s