Water besparen doe je zo

Water besparen doe je in Nederland nauwelijks voor het geld.  Je doet het omdat het een goed gevoel geeft, omdat je zuinig wilt zijn op de wereld en/of het besef hebt dat water bijmaken niet echt een optie is. Hoe je precies water bespaart, lees je hier. Wel tien keer.

Het moment dat ik me besefte dat we een wereld hebben die het waard is om héél zuinig op te zijn staat me nog helder voor de geest. Ik was net klaar met de middelbare en in Australië en Nieuw-Zeeland maandenlang op zoek naar ‘mezelf’, nieuwe Engelse woorden, dito vrienden en de broodnodige was- en kookinstructies omdat mijn moedertje naliet ons met banale zaken als het huishouden te belasten.

Ik en mijn reismaatje waren die bewuste dag op weg naar de Frans Josef-gletsjer, een aanzienlijke hoop lichtblauw ijs die tegen een berg gesmeten leek. Wij dachten: leuk, gaan we daar lekker met z’n allen overheen banjeren. Met van die kekke ijzeren gevallen onder onze schoenen.

8518387742_edae8c3c9b_oOm er te komen moesten we een wandeltocht van een klein uurtje afleggen. Door een woest, groen dal, wars van wat voor wandelpaden ook en met om de zoveel meter een kletterende waterval. Sommigen wel twintig meter hoog! Het water ervan was bovendien zo schoon, dat je het rechtstreeks uit de bron kon drinken. Ik, zo groen als gras, was verbijsterd over zoveel schoonheid. En die wandeltocht was niet eens de hoofdact. Dat was de gletsjer! Die overigens eveneens op geen enkel vlak teleurstelde.

Ik was verliefd. Verliefd op onze prachtige wereld -als ik eraan terugdenk glijdt het kippenvel weer over mijn rug-  en ik haalde er een fijne levensles uit. Ik dacht, het maakt eigenlijk niet uit wat me gebeurt, hoe ongelukkig of alleen ik misschien ooit zal worden, er zullen altijd dít soort cadeautjes voorhanden zijn die het leven de moeite waard maken. Geluk dat van niets of niemand afhankelijk is, dat de wereld mij gewoon biedt. Een geruststellende gedachte.

Extremist

Waar je van houdt, bescherm je graag, en dat ik de wereld op mijn manier zou beschermen nam ik me toen hardvochtig voor. Maar ik ben géén extremist. Grofweg laat mijn mening zich als volgt samenpakken: wees gewoon een beetje bewust. Op een manier die bij je past.

Want er zijn wel duizend manieren om onze mooie wereld te koesteren. Water besparen is er slechts één van. Overigens wel een belangrijke; vraag dát maar aan Wim-Lex. Of check dit.

Het belangrijkste dat je ervan moet weten is in ieder geval dat er dagelijks 6000 mensen overlijden wegens gebrek aan water. En dat de zogenaamde waterstress wereldwijd alleen nog maar zal toenemen. Het goede nieuws is dat zuiniger aandoen met het vloeibare goedje dodelijk eenvoudig is. Zie deze tien, zes en 100 tips.

Tien x water besparen:

1. Een waterbesparende douchekop. Een van de makkelijkste manieren om veel water te besparen. Door een normale douchekop stroomt gemiddeld 8,7 liter water per minuut en bij een waterbesparende douchekop is dit 5 liter. Bovendien merk je er nauwelijks iets van omdat een waterbesparende kop vaak krachtiger is.

2. Fiks lekkende kranen zo snel mogelijk. Het lijkt weinig maar er lekt zo meer water weg dan je denkt. Je wc kan ook -ongemerkt- lekken. Gooi kleurstof in het bassin om dit te checken. Kleurt het water in de pot zonder dat je doorgespoeld hebt, dan heb je een lek. Leidingen kunnen ook lekken. Houd je watermeter in de gaten.

3. Gebruik de vaatwasser en wasmachine alleen als deze helemaal vol is.

4. Stop een lege plastic fles in het waterreservoir van het toilet, zodat je standaard met minder water doorspoelt.

5. Als je de kraan laat lopen tot het water warm is, vang het koude water dan op en kook ermee of geef het aan de planten.

6. Neem een douche in plaats van een bad, en houd deze zo kort mogelijk.

7. Laat water niet onnodig lopen tijdens de afwas, het tandenpoetsen, het scheren of wat ook.

8. Kies voor een wasmachine met een A-label.

9. Geef planten in de tuin alleen ’s morgens of ’s avonds water om verdamping te voorkomen. Ook is het beter voor de planten (ze krijgen hier langere en diepere wortels van) én zuiniger om ze eens in de week of eens in de paar dagen veel water te geven dan elke dag een beetje. Overweeg ook om voor planten te kiezen die weinig water blieven of huisdieren af te spoelen in de tuin in plaats van in bad.

10. Gebruik het toilet niet als afvalbak. Gooi tissues, sigaretten, etc. in de prullenbak in plaats van ze door te spoelen.

Nog zes eenvoudige tips om water te besparen:

 

Wil je nog meer water besparen? Deze website biedt liefst 100 tips!

 

Meer uit de Doe Je Zo-rubriek:

Beter koken doe je zo.

Een moestuin beginnen doe je zo

De badkamer schoonhouden doe je zo

Een woning inrichten doe je zo

De lente in huis halen doe je zo

9 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s