‘Einde aan verborgen calorieën alcohol’

Wie graag een wijntje of een biertje drinkt, krijgt hierdoor behoorlijk wat (extra) calorieën binnen. Vaak gebeurt dat ongemerkt en dat moet stoppen, vindt het Europees Parlement. Het orgaan pleit voor meer informatie op de verpakkingen.  

Op de verpakking van alcoholische drankjes staat nu vooral waar het vandaan komt, hoe lekker het smaakt bij rood vlees of een ovenschotel, met hoeveel liefde en speciale talenten het gebrouwen is of hoe je het kunt transformeren tot kek mixdrankje. In de nabije toekomst komt daar waarschijnlijk iets bij. Namelijk, de precieze hoeveelheid calorieën per genuttigde eenheid.

De resolutie tot calorie-vermelding op drankverpakkingen heeft inmiddels een meerderheid aan stemmen binnen geharkt, zo meldt RetailDetail donderdag. Het Parlement heeft de Europese Commissie inmiddels dan ook gevraagd een voorstel te formuleren over hoe dit idee te vertalen naar de praktijk.

Ontsnappen

“Europeanen zijn de grootste alcoholverbruikers ter wereld, maar niemand kent het aantal calorieën, de samenstelling of de energiewaarde van de drankjes die ze consumeren”, zegt Belgisch Europarlementslid Marc Tarabella erover tegen De Redactie.

De politicus merkt op dat alcoholische dranken momenteel ontsnappen aan de algemene Europese etiketteringsregels. “Het wordt tijd dat er een einde komt aan dit bijzondere regime.”

Het idee

Wijnboeren zijn in ieder geval géén voorstander van uitgebreidere etikettering. “Eerst was het de informatie over allergenen, nu dit weer. Wat is het volgende?”, vraagt Dirk Beker, van het Nederlandse Wijngaardeniersgilde, zich bijvoorbeeld af in het AD. Bovendien zou het wijndrinkers niet afschrikken, omdat deze ‘toch maar op één ding letten, namelijk de smaak’.

Andere alcoholproducenten hebben er minder moeite mee. De grootste bierbrouwers van Europa, Smirnoff en Johnny Walker wilden sowieso al calorieën op verpakkingen gaan vermelden. Dit vooral om het idee tegen te gaan dat hun drank eerder dik maakt dan wijn.

Belabberd

Dat het inderdaad belabberd gesteld is met onze kennis over vloeibare dikmakers, meldde de Daily Mail eerder deze week. Uit een recent onderzoek onder 2117 volwassenen was naar voren gekomen dat het leeuwendeel (80 procent) althans geen idee heeft van de hoeveelheid calorieën in veel geschonken drankjes.

“Volwassenen die drinken halen ongeveer 10 procent van hun dagelijkse energie-inname uit alcohol”, stelt hoofdonderzoekster Fiona Sim desgevraagd. De onderzoekster zegt dat, gezien de steeds groter wordende glazen in bars en restaurants in de afgelopen tien jaar, het bijna niet anders kan dan dat men ongemerkt meer binnenkrijgt dan wordt gedacht. “De meeste vrouwen bijvoorbeeld realiseren zich helemaal niet dat twee grote glazen wijn liefst 370 calorieën behelzen. Dat is een vijfde van wat ze dagelijks nodig hebben”, aldus Sim.

Informatie

De meeste deelnemers aan het onderzoek juichen de nieuwe etiketten toe. Ze gaven althans aan graag meer informatie te willen over de voedingswaarde van drank.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Sim in samenwerking met de Royal Society of Public Health, werd opgenomen in het vakblad British Medical Journal.

Slank

Een wijntje drinken en toch slank zijn? Yes please!! Dr. Oz helpt op weg:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s