Eerlijke boodschappen steeds meer in trek

Goed nieuws voor boeren over de hele wereld. De kans dat zij voor hun oogst een eerlijke prijs krijgen wordt namelijk steeds groter. Alleen in Nederland al koopt bijna twee derde van de huishoudens (63 procent) wel eens een ‘eerlijk’ product. Dat is 500.000 meer dan het jaar ervoor.

Dat is gebleken uit een representatief onderzoek van GfK naar aankoopgedrag van fairtrade levensmiddelen onder 6.000 huishoudens.

Men koopt vooral graag eerlijke koffie en chocola. Een relatief klein maar sterk opkomend segment is ‘culinary’, waar Oosterse producten zoals kokosmelk en curry kruidenpasta’s onder vallen. Het aantal huishoudens dat fairtrade ‘culinary’ producten koopt, is sinds 2011 met 71 procent gestegen.

De totale stijging van het aantal huishoudens dat fairtrade aankopen doet bedraagt, ten opzichte van 2011, 13 procent.

Jonger

Vooral consumenten jonger dan 30 jaar zijn eerlijker boodschappen gaan doen. Ook in de leeftijdsgroep 40 tot 49 jaar is een toename te zien.

Deze mensen doen waarschijnlijk bovengemiddeld vaak boodschappen bij de Plus supermarkt, die heeft namelijk de meeste fairtrade producten in het assortiment. Plus ziet dan ook een stijging in het aantal verkochte eerlijke producten.

Fairtrade Week

De acties rondom fairtrade producten van supermarkten, fairtrade gecertificeerde merken, de Wereldwinkel en Fairtrade Gemeenten hebben een positieve invloed op het koopgedrag van consumenten.

Er is een duidelijke stijging zichtbaar in het aantal kopende huishoudens in de weken rond de Fairtrade Week 2014 (week 44). In 2015 vinden er twee Fairtrade Weken plaats, waarvan de eerstvolgende 2 mei aanstaande van start gaat.

Fairtrade, stap voor stap:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s