‘Baby vooral hard werken voor moeders’

Het krijgen van een baby verandert jonge moeders in een huishoud-godinnen en jonge vaders in … aanstellers. Dat is gebleken uit een nieuw onderzoek van de Ohio State University dat werd uitgevoerd onder 182 hoogopgeleide koppels. 

De komst van een baby zorgt voor een heleboel veranderingen, ook als het om het huishouden gaat. Dat wordt veel drukker, geven zowel jonge vaders als jonge moeders in de studie aan. Hoewel beiden seksen het huishouden als veeleisender ervaren, is het echter vooral de vrouw die het extra werk op zich neemt.

Jonge moeders doen post-baby veel meer, zelfs al gaat ze niet minder werken of is het stel eigenlijk gewend alle taken eerlijk te verdelen. De extra huishoudelijke inspanningen kunnen bij haar tot wel twee uur per dag innemen, terwijl de man ‘maar’ 40 minuten meerwerk op zich neemt. Overigens denken ze beiden dat het uit de klauwen gelopen huishouden tot wel vier uur per dag extra tijd inneemt.

Relatie

“Vrouwen doen uiteindelijk een groter deel van het extra werk dat een kind met zich meebrengt”, zegt co-auteur van het onderzoek, professor Claire Kamp Dush. “Zelfs al denken de vaders en moeders dat ze evenveel extra werk op zich nemen.”

“De vrouw doet meer in het huis en meer voor het kind, terwijl ze niet minder betaald werk doet”, vult de professor aan. “De gelijkwaardige relatie die ze hadden, is eigenlijk verdwenen.”

Luiheid

Waar het verschil precies vandaan komt, is complex, vertelt Kamp Dush. Maar het zou met het zogenaamde gatekeeping te maken kunnen hebben, waarbij jonge moeders bepalen wat een vader precies kan en mag doen, en wanneer. Het zou dus kunnen dat ze de ‘luiheid’ van hun partner over zichzelf afroepen.

“Vrouwen moeten niet proberen om controle uit te oefenen op het ouderschap van hun partner”, zegt de onderzoekster hierover.

Zwanger

Het onderzoek, dat werd opgenomen in de Journal of Marriage and Family, draaide om 182 hoogopgeleide, tweeverdienende koppels, die het huishouden altijd eerlijk verdeelden en die beiden bleven werken na de komst van de baby.

De jonge ouderparen werden twee keer bestudeerd: eenmaal terwijl de vrouw drie maanden zwanger was, eenmaal toen de baby negen maanden oud was.

One comment

  • Weinig verrassend 😊 en idd als mama doe je graag veel zelf, zelfs als je beseft dat je eigenlijk beter wat minder doet. 😁

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s